La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia i la conya

-

La inauguraci­ó del nou curs judicial iniciat ahir no va defraudar les expectativ­es. El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, amb el mandat caducat des del 2018 a sobre, va tornar a criticar Govern i oposició per ser incapaços de pactar la renovació dels càrrecs judicials. Lesmes, com havia fet la ministra de Justícia, Pilar Llop, va qualificar la situació d’“insostenib­le”, però van passant els mesos i tot continua exactament igual.

Si fem un repàs a l’agitada política espanyola, conclourem que la majoria de tots els conflictes estan d’una o una altra manera en mans de la justícia. El protagonis­me dels jutges i fiscals, siguin amb càrrecs caducats o no, està cada dia més present en les nostres vides. Començant pel futur del rei emèrit i continuant pels avals als líders independen­tistes catalans per pagar al Tribunal de Comptes, o els casos de corrupció del PP, o les denúncies de Vox davant el Constituci­onal per l’estat d’alarma, o la llei Celaá d’educació, i així podríem seguir fins a una vintena d’assumptes clau del país. No fa falta recordar el protagonis­me que el Tribunal Suprem ha tingut en l’evolució del conflicte català.

Avui ja no sabem fins a quin punt la justícia s’ha polititzat, però el que queda clar és que la política s’ha judicialit­zat al màxim. No sé si m’explico. No té cap sentit que en unes circumstàn­cies tan complexes per a un país amb un ex cap d’Estat investigat, el primer partit de l’oposició assegut a la banqueta en diversos sumaris i una de les seves comunitats, Catalunya, en crisi permanent amb diversos casos també oberts, el sistema judicial estigui en una situació, repetim, “insostenib­le”.

Els ciutadans no es mereixen un espectacle com aquest. Costa d’entendre que PSOE i PP poguessin pactar fa ben poc la composició dels càrrecs de RTVE, però siguin incapaços de trobar una fórmula per a la justícia. Potser encara veurem Lesmes l’any que ve en el mateix càrrec i repetint la mateixa cançó d’avui. La justícia no és una conya –“un cachondeo”–, com deia l’exalcalde de Jerez Pedro

Pacheco, però alguns semblen entossudit­s en què ho sembli.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain