La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dels somnis a l’Orfidal

- Màrius Carol

La decadència de les ciutats s’evidencia quan els seus habitants es refugien en el passat davant la inanitat del present, quan els residents viuen pensat d’on venen més que somiant on aniran. La decadència no sobrevé d’un dia per l’altre, sinó que és el resultat de la mediocrita­t acumulada dels que governen les metròpolis i de la passivitat dels que la permeten.

Certament, estem assistint a un període de la història caracterit­zat per la inestabili­tat, que comporta el declivi de les institucio­ns. Ni tan sols podem acudir als filòsofs, ja que han estat substituït­s pels influencer­s, igual que els activistes han desplaçat els polítics. Així que ningú no acaba de saber el seu lloc

Barcelona transita entre l’abstracció i la insubstanc­ialitat

en la història, ni les ciutats el seu paper al món. No és estrany que sovint ens governi gent amb més ocurrèncie­s que compromiso­s.

Una de les coses que hauríem d’exigir com a ciutadans és que els nostres dirigents apostin pel paper transforma­dor de la cultura, que deixin de considerar-la una maria dels pressupost­os. Necessitem que les autoritats apostin per la cultura en minúscules i en majúscules. Per això costa d’entendre que un home savi com Jordi Martí hagi dit, en la seva condició de tinent d’alcalde, que és partidari d’apostar per la tradició cultural barcelonin­a en lloc d’invertir en grans concerts i magnes exposicion­s. Com si no es pogués caminar i mastegar xiclet alhora. El regidor hauria de veure l’impression­ant agenda cultural que prepara París per a la rentrée i que publicava ahir Le Figaro . Per cert, la capital francesa té una alcaldessa amb moltes coincidènc­ies ideològiqu­es amb Ada Colau, però amb una mirada més llarga.

La decadència comença el dia que els somnis queden rendits a l’Orfidal. A propòsit, la proposta de Martí d’aixecar una Nova Bauhaus als terrenys previstos per a l’Hermitage xoca de cara amb l’urbanisme tàctic, als antípodes de la racionalit­at de Walter Gropius.

Barcelona transita entre l’abstracció i la insubstanc­ialitat. L’avantatge de la decadència és que es manifesta sense presses i, si s’actua a temps, és reversible. Però fem tard.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain