La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal treure profit de la tecnologia per al llibre”

Peter Kraus vom Cleff inaugura el Forum Edita equiparant el moment actual al de Gutenberg

- MAGÍ CAMPS Barcelona

El president de la Federació dels Editors Europeus, Peter Kraus vom Cleff, va ser el responsabl­e de la inauguraci­ó ahir a la tarda del Forum Edita, amb la conferènci­a El futur del llibre i del negoci editorial. Kraus va qualificar la ciutat de Barcelona com a “cor de l’edició”, gràcies als seus 500 anys d’història i experiènci­a en l’edició de llibres, i va parlar de dos moments fonamental­s en el món de l’edició: Gutenberg, amb la invenció de la impremta, i els actuals editors, que han sabut innovar amb tota mena de suports per difondre el llibre.

El ponent es va fer seva la màxima de Mark Twain: “Concentrem-nos en les oportunita­ts i no en els problemes”, per no pensar tant en la pandèmia, sinó “en totes les oportunita­ts que ens ofereix la innovació tecnològic­a i la intel·ligència artificial; hem d’invertir en tecnologia”, va insistir Kraus, que també va recordar que els éssers humans “som animals socials” i que cal mantenir les fires i les trobades presencial­s, en tots els àmbits i a tots els nivells.

“Hem de fomentar la lectura: és empatia, ens obre la porta a nous coneixemen­ts i noves idees, amplia mires. Hem de llegir perquè forma part de la nostra vida”. També va insistir en l’educació com “la riquesa dels infants i del futur, perquè a Europa no tenim mines d’or”. “El llibre ha d’estar disponible per al públic, és igual que sigui en paper o digital –va afegir–. Però no oblidem els avantatges del llibre físic, que activa diferents àrees cerebrals”. I va convidar a “refiar-se de les recomanaci­ons dels llibreters, la serendipit­at. Ens aconsellen coses que, si no és així, no descobrire­m mai”.

També va defensar la lluita per la llibertat d’expressió: “No cal pensar en la Xina. Només cal mirar Polònia o Hongria. La lectura és fonamental per formar la nostra opinió i la nostra llibertat d’expressió i d’opinió. La llibertat d’expressió i els drets d’autor són la mateixa cara de la moneda, perquè els autors es puguin expressar amb independèn­cia”. I va recordar que no hi ha cap sector on hi hagi tantes dones en càrrecs molt importants.

Tot i la seva defensa aferrissad­a de la tecnologia per al sector del llibre, Kraus també va parlar de la cara negativa: “És estrany que les plataforme­s siguin nord-americanes i els continguts siguin europeus. I ho paguem amb les nostres dades. Això és un repte per als polítics de Brussel·les. És la part dolenta de la tecnologia. Al final la intel·ligència artificial acabarà escrivint novel·les, i és per això que és molt important que protegim els drets d’autor”.

L’acte va comptar amb la presència dels responsabl­es del sector del llibre a Catalunya, i amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, i el rector de la UPF, Oriol Amat. El fòrum analitzarà avui l’estat de salut del sector del llibre i el seu futur, “per proporcion­ar

“La llibertat d’expressió i els drets d’autor són la mateixa cara de la moneda”, afirma Kraus

eines per al sector i impulsar Barcelona com a capital del llibre”, va resumir Tixis.

Entre els actes programats, que es poden seguir avui per streaming a Forumedita.com, hi ha les conferènci­es de Rüdiger Wischenbar­t, Iñigo Palao, Marin Puchner, Alberto Nadal i de la directora general del Llibre i Foment de la Lectura d’Espanya, María José Gálvez. També se celebraran taules rodones sobre les llibreries, les bibliotequ­es i el boom de les narradores llatinoame­ricanes, i els diàlegs entre Elvira Marco i Sergio Vila-Sanjuán, i entre Daniel Fernández i Jorge Corrales, president i director de Cedro, respectiva­ment.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Peter Kraus vom Cleff a la conferènci­a inaugural del Forum Edita
ANA JIMÉNEZ Peter Kraus vom Cleff a la conferènci­a inaugural del Forum Edita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain