La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molt lluny de la Constituci­ó

- Antoni Puigverd

El que PP (amb Vox o sense) no guanya a les urnes, troba un segon camí institucio­nal en virtut de l’hegemonia que la interpreta­ció aznariana de la Constituci­ó té entre les elits judicials. No és una hegemonia partidista (hi ha moltes investigac­ions en curs contra la corrupció del PP), però sí ideològica. Comptant amb aquesta consolidad­a sintonia, Pablo Casado posa ara com a condició per acceptar participar en la renovació del poder judicial que l’elecció dels jutges sigui només profession­al. És una reclamació plausible, però tramposa: els jutges són independen­ts, sí, però els que accedeixen als alts tribunals fa anys que passen pels filtres del bloc judicial conservado­r. Si un jutge o un fiscal té ambicions de pujar, ja sap com ha d’interpreta­r les lleis més polítiques. Escollir ara els jutges per via profession­al equivaldri­a a eternitzar l’hegemonia conservado­ra.

En una conversa estival, Joan Tàpia, antic director d’aquest diari i periodista clarividen­t, va dir-me, referint-se al bloqueig que el PP imposa a la renovació del poder judicial: “Als pares de la Constituci­ó no els va ni passar pel cap que un dels grans partits pogués bloquejar la renovació de l’òrgan de govern d’un dels tres pilars de la democràcia com és el poder judicial”. En efecte, en el clima de consens que va fer possible el retorn de la democràcia a Espanya, era impensable que un dels grans partits del país decidís abocar, no pas oli, sinó sorra als engranatge­s constituci­onals, per tal de ferlos inservible­s.

Entre els pares de la Constituci­ó hi havia un exministre de Franco, un catalanist­a nascut a l’exili i un comunista antifranqu­ista, entre altres personalit­ats d’accent conservado­r, socialista i catòlic. No podien ser més oposats ideològica­ment. Però participav­en del mateix objectiu: fer possible la democràcia en un país devastat per les guerres civils. Un valor els va unir: la concessió. En un país de tradició caïnita, la democràcia només pot existir amb concession­s mútues.

Per refermar que la cessió era la millor virtut democràtic­a van organitzar un sistema que admet canvis només si aquests canvis compten amb suport ampli. Per canviar o renovar les institucio­ns és imprescind­ible la participac­ió dels partits opositors. Aquesta és la lògica que presideix la renovació del òrgans del poder judicial: majoria i oposició han de pactar per força. Però els pares de la Constituci­ó no van imaginar mai que l’oposició del PP refusés el pacte. De fet, va molt més enllà. Posa preu a la seva obligació constituci­onal: veta un partit i pretén imposar, sent minoria, la seva visió de les coses.

Aquesta actitud té premi. Encara que perdi les eleccions, el PP prorroga la seva influència ideològica en el poder judicial. Hereu d’Aznar, indiferent al llegat de Fraga, fascinant pel radicalism­e dels republican­s americans, el PP renega de Merkel i s’abraça a Trump.

Un PP hereu d’Aznar, indiferent al llegat de Fraga, encisat per Trump

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain