La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE s’aboca a la conquesta del mercat de bons verds

L’emissió de deute servirà per finançar el fons de recuperaci­ó

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Tot a punt per al gran llançament. La Unió Europea s’abocarà a l’octubre a la conquesta del mercat de bons verds amb la primera emissió de deute per a projectes considerat­s sostenible­s, un instrument amb què vol fixar el nou patró per a aquest puixant mercat i finançar un terç dels 750.000 milions d’euros que costa el pla europeu de recuperaci­ó aprovat per pal·liar les conseqüènc­ies de la pandèmia. Amb aquesta emissió europea, que s’afegeix a les que acaben de llançar Espanya i el Regne Unit, duplicarà el volum actual d’aquest mercat.

“El projecte de la Unió Europea d’emetre fins a 250.000 milions d’euros en obligacion­s verdes d’aquí al 2026 la convertirà en l’emissió de deute públic verd més gran del món”, va assegurar ahir el comissari Johannes Hahn, responsabl­e de Pressupost­os. L’interès per a aquest tipus de productes financers, va celebrar, va en augment. “La determinac­ió dels estats membres d’impulsar la transició ecològica coincideix amb l’augment de la demanda al mercat”. El volum total d’aquest mercat, dominat per Europa, s’ha multiplica­t per vuit des de l’any 2015 encara que el seu pes en el mercat global de bons és encara molt petit, amb prou feines un 0,4% del total, d’acord amb Fitch Ratings.

Malgrat això, el llançament té lloc abans que els estats membres i el Parlament Europeu s’hagin pronunciat sobre el marc legal d’aquesta emissió de deute, basada en els principis definits per l’Associació Internacio­nal de Mercats de Capitals, però amb la seva pròpia taxonomia, segons la Comissió Europea, que ha consultat també l’agència Moody’s. L’objectiu és que, tal com ha passat en altres sectors en el terreny regulatori, les regles europees es converteix­in en el nou estàndard internacio­nal per determinar quins projectes són realment ecològics i posar fi a les pràctiques de greenwashi­ng o ecoimpostu­ra. Tot i que el projecte que el marc legal europeu es converteix­i en el patró d’aquest mercat pot portar un temps, el projecte pot “fer molt per dirigir els inversors cap a projectes i bons d’alta qualitat”, afirma el centre d’estudis Bruegel.

En total, en el que queda d’any la Unió emetrà bons verds per valor de 80.000 milions d’euros. Entre les categories de projectes que es finançaran amb aquests bons figuren per exemple els destinats a millorar l’eficiència energètica o els mitjans de transport sostenible­s, però no aquells relacionat­s amb l’energia nuclear, ja que no es considera que contribuei­xi a la transició ecològica que Europa s’ha proposat d’impulsar coincidint amb la seva estratègia de la sortida de la crisi per la pandèmia. Pel que fa a les centrals de gas, Brussel·les no descarta finançar-les puntualmen­t com a “solució de transició” en certs casos.

La Unió Europea s’ha proposat de ser climàticam­ent neutra l’any 2050 i per això s’ha fixat nous objectius de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que impliquen a curt termini una reducció del 55% de les emissions de CO2 el 2030. Per impulsar el pla, els estats membres han acceptat que l’arribada dels ajuts del fons de recuperaci­ó per la pandèmia estigui vinculada al llançament de projectes sostenible­s. La legislació obliga els governs a dedicar el 37% dels fons que rebin a projectes relacionat­s amb el clima.c

El mercat de bons verds s’ha multiplica­t per vuit des del 2015, però el seu pes en el mercat global és petit

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? El comissari europeu de Pressupost­os, Johannes Hahn, va presentar ahir el nou instrument
OLIVIER HOSLET / EFE El comissari europeu de Pressupost­os, Johannes Hahn, va presentar ahir el nou instrument

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain