La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Prat com a símptoma

-

La paralitzac­ió del projecte d’Aena al Prat ha commociona­t la societat catalana. Avui que podem calcular el nombre de lectors i les subscripci­ons que genera cada notícia al nostre web, ja els puc avançar que aquesta serà una de les notícies amb més seguiment de tot l’any. Un dia després de l’anunci solemne del Govern central, les reaccions anaven des de la felicitat de la vicepresid­enta segona de l’Executiu, Yolanda Díaz, per la frenada d’un projecte que va qualificar d’“invasiu i depredador”, fins a l’estupefacc­ió de sectors econòmics que la consideren “la ruïna de l’economia catalana”, en paraules del president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

La pregunta que es feien els partidaris de mantenir la inversió d’Aena era si la decisió del Govern espanyol podria ser reversible o no. Des del sentit comú, no sembla tan difícil que les dues administra­cions poguessin fer un esforç de començar de zero, per provar de consolidar l’acord del 2 d’agost, consistent a ampliar la pista aeroportuà­ria i provar d’afectar el mínim possible la zona protegida de la Ricarda. Però, de vegades, el sentit comú està renyit amb el tacticisme polític, i en vista de les declaracio­ns d’ahir d’uns i altres, que lluiten per imposar el seu relat, el consens està tan lluny com Leo Messi del Barça.

La decisió del Govern central no va ser un rampell. Va ser llargament meditada davant el convencime­nt que la Generalita­t es posava de perfil i no estava disposada a assumir el desgast d’una hipotètica afectació de la zona protegida del Prat. En el fons el que és subjacent també és una falta de sintonia entre els dos executius que s’està traduint en un desacord global. La millor prova d’això és que quan falten pocs dies per a la reunió de la taula de diàleg, encara no hi ha ordre del dia pactat, i el president del Govern, Pedro Sánchez, no té gens clar si ha d’anar a Barcelona per escenifica­r un enfrontame­nt. La sensació és que l’efecte positiu de concòrdia que van generar els indults als líders independen­tistes s’ha diluït i la desconfian­ça creix en les dues administra­cions. El Prat és un mal símptoma del que pot venir en un futur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain