La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Royal Navy contra les pasteres

Els vaixells de guerra britànics podran desviar les barques cap a França

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

És un combat desigual com n’hi ha pocs, entre tot un campió dels pesos pesants i un pes ploma famèlic, esgotat pel viatge i la tensió psicològic­a de jugar-se la vida. Però Boris Johnson està disposat a fer el que sigui perquè els immigrants no vinguin il·legalment a l’Anglaterra post Brexit, fins i tot una cosa tan radical com autoritzar els vaixells de la Royal Navy que facin que les pasteres girin cua al canal de la Mànega i tornin a França.

Fa dos anys que la policia de fronteres i els royal marines s’entrenen per a aquest tipus d’operacions. Ara el primer ministre ha firmat l’ordre executiva que les farà possibles “així que sigui pràctic i segur”, malgrat les advertènci­es que podria anar contra les pràctiques del dret marítim i les normes del dret internacio­nal. La paciència de Londres s’ha esgotat amb l’arribada aquesta setmana per mar de 2.500 sol·licitants d’asil més (15.000 des de començamen­t d’any).

L’enduriment de la política britànica ha augmentat les tensions amb França, que ha anunciat que no hi està d’acord i no pensa col·laborar amb el “redi- reccioname­nt” cap a les seves costes de les pasteres, que corren el perill de quedar-se al mig del canal, atapeïdes d’immigrants i en mig d’un temporal, mentre Londres i París es barallen per qui ha d’acollir els estrangers.

Una reunió entre els dos responsabl­es d’Interior, la britànica Priti Patel i el francès Gérald Darmanin, va acabar com el rosari de l’aurora, amb l’amenaça per part del Govern Johnson que retirarà l’ajuda extra de 65 milions d’eu- ros anuals a França perquè in- tensifiqui les patrulles i avorti almenys tres quartes parts dels intents dels sol·licitants d’asil de llançar-se al mar per assolir Anglaterra.

És la primera vegada que les llanxes patrullere­s de la Royal Navy i la policia fronterera reben autoritzac­ió per “redirigir” les pasteres cap a França. Fins ara, el seu paper consistia a escortar les embarcacio­ns fins a la costa de

Kent o recollir els immigrants si estimava que els seus bots no eren segurs, i portar-los a un centre d’internamen­t de Dover –similar a una presó– mentre es tramitaven les seves demandes d’asil (denegades en un noranta per cent dels casos, un procés que pot durar anys). La decisió correspond­rà en cada cas al capità del vaixell, segons el temps, la mida i l’estat de les pasteres.

“Salvaguard­ar vides humanes en alta mar ha de tenir prioritat sobre considerac­ions de nacionalit­at, estatus i política migratòria”, ha assenyalat el ministre francès Darmanin denunciant el gir de Londres, que, a parer seu, “tindrà un impacte negatiu sobre la col·laboració bilateral”. Però les autoritats britànique­s asseguren que els seus vaixells només intervindr­an en “circumstàn­cies especials, quan sigui pràctic i segur”, i que en qualsevol cas és una

Aquesta setmana, a causa del bon temps, prop de dos mil immigrants han arribat a Anglaterra

Els capitans de les patrullere­s decidiran quan intercepta­r les pasteres en funció del temps i de la mida

cosa que ja fan Austràlia i Grècia per combatre el flux d’immigrants. Alguns polítics conservado­rs proposen anar més lluny, trencar els tractats internacio­nals sense avergonyir-se’n, i tornar a França tots els estrangers que arribin il·legalment per mar.

El Govern francès, a canvi de l’incentiu econòmic britànic, ha doblat la vigilància a les costes, però al·lega que es tracta de centenars de quilòmetre­s i que no hi pot fer més. Una proposta anglesa d’enviar els seus propis agents fronterers i un avió militar a França perquè participin en una força conjunta dirigida a combatre els contraband­istes ha estat rebutjada com a “contrària a la sobirania nacional”.

“Estem en mans del que facin els francesos, que és sens dubte insuficien­t –va afirmar Johnson al Parlament–. I, per tant, hem de recórrer a totes les tàctiques possibles per frenar un comerç vil que manipula les esperances de la gent i juga amb les seves vides”. El primer ministre ha donat llum verda a una “reinterpre­tació” de les obligacion­s del Regne Unit d’acord amb el dret marítim per permetre que les pasteres siguin intercepta­des en aigües britànique­s, i informar els guardacost­es francesos que “necessiten rescat”, traslladan­t així a París la responsabi­litat pel benestar dels immigrants.

Pel diputat francès per Calais Henri Dumont, es tractaria d’“una violació flagrant dels drets humans i la Convenció de Ginebra, i un insult a la dignitat dels que demanen asil”.c

 ?? GARETH FULLER / AP ?? Grup de migrants que la policia marítima britànica va rescatar dimarts d’una pastera amb problemes al canal de la Mànega
GARETH FULLER / AP Grup de migrants que la policia marítima britànica va rescatar dimarts d’una pastera amb problemes al canal de la Mànega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain