La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A imatge i semblança dels gihadistes”

La violència de l’extrema dreta als EUA s’ha disparat per les tensions antiimmigr­ació i antimusulm­ana

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’anomenada Cordoba House va acabar en paper mullat per la tempesta de protestes a Nova York. En aquell 2010 hi va haver molt soroll, encoratjat per personalit­ats públiques com el llavors immobiliar­i mediàtic Donald Trump. L’assumpte es va enverinar. Als crítics els va semblar una provocació que l’Ajuntament donés el vistiplau per construir un centre musulmà, mesquita inclosa, a escasses illes de la zona zero de l’atemptat de l’11-S del 2001.

Allà es va barrejar sense distinció els radicals fonamental­istes i els creients de l’islam, com si la malifeta d’uns quants l’haguessin de pagar tots, considerat­s “simpatitza­nts terroriste­s” sense cap matís.

“La lliçó és una, vam cometre un error, simplement i planeramen­t”, diu ara Jonathan Greenblatt, director nacional de l’Anti Defamation League (ADL), que lluita contra l’antisemiti­sme i l’odi. Aquesta organitzac­ió va ser una de les que es va oposar a la Cordoba House. “Devem una disculpa a la comunitat musulmana”, subratlla.

En les seves paraules hi ha alguna cosa més. Conté un reconeixem­ent tàcit que la seva postura va contribuir a encoratjar la islamofòbi­a i a potenciar la violència de l’extrema dreta, de la qual cada vegada ells són més víctimes a conseqüènc­ia del trumpisme.

Al cap de vint anys de la caiguda de la Torres Bessones, els atacs de l’11-S i les mesures per combatre aquesta amenaça van generar un medi ambient propici per als venedors de xenofòbia, supremacis­me blanc i nacionalis­me cristià, coincideix­en els analistes.

“Mirant cap enrere després de dues dècades no puc escapar de la conclusió de què l’enemic amb qui vam acabar lluitant després de l’11 de setembre érem nosaltres mateixos”, sentencia l’historiado­r Garrett Graff a The Atlantic.

“La pressió política va impedir que els responsabl­es de seguretat nacional tornessin a centrar l’atenció i els recursos en la creixent amenaça dels supremacis­tes, les milícies armades i altres grups alimentats per les tensions antiimmigr­ants, antimusulm­anes de la guerra del terror”, matisa Graff.

Durant els últims anys, en els quals pràcticame­nt han desaparegu­t els atacs gihadistes als Estats Units, s’ha produït una explosió de la violència de l’extrema dreta i la normalitza­ció de les seves idees.

L’aparició de conspiraci­ons, com la del naixement africà de Barack Obama, i la propagació de mentides per les xarxes han fet que la confrontac­ió s’hagi disparat a l’interior dels Estats Units contra nord-americans. L’assalt al Congrés del passat 6 de gener, amb la intenció d’impedir la victòria de Joe Biden, n’és una prova palpable.

A partir de dades oficials, 48 persones van ser assassinad­es als Estats Units, el 2019, per l’extremisme violent domèstic. Als supremacis­tes blancs se’ls atribueixe­n 39 d’aquestes morts en l’any més letal de terrorisme local

Els radicals de la dreta “s’han convertit en la imatge al mirall dels gihadistes”

des del 1995. El nombre de complots –inclòs l’intent de segrest de la governador­a demòcrata de Michigan, Gretchen Whitmer– va assolir el seu màxim nivell en 26 anys.

Aquest març passat, l’FBI tenia més de 2.000 investigac­ions obertes per extremisme domèstic, el doble que el 2017.

“Els radicals de l’extrema dreta han deixat clar que estan disposats i són capaços d’adoptar les tàctiques dels terroriste­s”, indica Cynthia Miller-Idriss, de l’American University, a Foreign Affairs. “D’alguna manera –afegeix– s’han convertit en la imatge al mirall dels gihadistes a qui menyspreen”.c

 ?? MATHIEU LEWIS-ROLLAND / AFP ?? Membres del grup d’extrema dreta Proud Boys en una manifestac­ió a Portland el 22 d’agost
MATHIEU LEWIS-ROLLAND / AFP Membres del grup d’extrema dreta Proud Boys en una manifestac­ió a Portland el 22 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain