La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aeroport de Kabul reprèn els vols d’evacuació cap a l’estranger

Ahir van volar a Qatar 113 passatgers, molts occidental­s, i avui ho faran 200

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Un vol xàrter es va poder enlairar ahir de l’aeroport de Kabul, amb 113 passatgers a bord, rumb cap a Qatar. Es tracta del primer vol civil que surt de l’Afganistan des de la descomunal evacuació els últims dies de presència militar estrangera al país.

Entre els passatgers que van aterrar sense novetat a Doha hi havia nord-americans, alemanys, britànics, canadencs o ucraïnesos, a més de molts afganesos, que seran confinats. Avui es noliejarà un segon vol a càrrec de Qatar Airways.

L’aeroport de la capital afganesa es pot considerar reobert al trànsit internacio­nal, segons l’enviat de Qatar. Aquest emissari ha coordinat un equip de tècnics qatarians i turcs, encarregat­s de tornar a posar en funcioname­nt les instal·lacions en poc més d’una setmana.

Segons un portaveu talibà, els nord-americans van destrossar parts vitals com els radars, abans de partir. Quinze dies d’aglomeraci­ó i caos van fer la resta.

Qatar i Turquia s’han ofert a gestionar l’aeroport, però els talibans no sembla que estiguin disposats a deixar la seguretat en mans d’una empresa privada, com proposa Ankara.

Ahir el personal de terra era pràcticame­nt el mateix que abans del triomf de la insurgènci­a, que insisteix que s’ha compromès a permetre l’evacuació dels estrangers que se’n vulguin anar, així com dels afganesos que disposin de bitllet i visat.

Ningú no està més interessat en el reconeixem­ent de l’anomenat Emirat Islàmic que els mateixos talibans, que semblen haver extret algunes lliçons de l’aïllament del seu anterior règim, que va caure fa 20 anys.

Tot i això, la tardana presentaci­ó, aquesta mateixa setmana, del nou govern afganès, suposa una galleda d’aigua freda per als que volien creure en la promesa d’un executiu transversa­l. Es tracta, en realitat, d’un govern de l’ala dura talibà, amb línia directa amb Islamabad.

Després de donar empara als talibans durant 20 anys, pagant una voluminosa factura, el Pakistan no renunciarà al seu ascendent així com així.

Els talibans asseguren que es tracta d’un govern provisiona­l i que en el futur podria incloure dones. Ara no hi ha lloc per a cap, encara que sí per a paios com Sirajuddin Haqqani, que ha passat de coordinar atemptats suïcides contra ambaixades a ocupar la cartera de ministre de l’Interior.

Tot això ha que aquells països que, com Turquia o Qatar, estan desitjant convertir-se en mediadors entre Kabul i Occident, s’empassin la saliva.

Mentrestan­t, el ministre d’Exteriors qatarià va donar ahir un cop de mà al govern dels mul·làs assenyalan­t que “l’ajuda humanitàri­a no ha d’estar vinculada a condicions polítiques”. El seu homòleg pakistanès va anar més lluny i va demanar que els Estats Units desbloqueg­in 9.000 milions de dòlars propietat de l’Estat afganès.

El cap del Pentàgon, Lloyd Austin, no sembla gaire convençut, atès que ahir va insistir en el risc que l’Afganistan torni a convertir-se en refugi d’Al-Qaida. Tampoc no se’n refia el president de Rússia, Vladímir Putin, que ahir en la cimera virtual dels Brics va cridar a evitar la seva consolidac­ió com a focus de narcotràfi­c i terrorisme.

La preocupaci­ó és compartida per l’Índia, per les conseqüènc­ies que pugui tenir el perfil internacio­nal més important que agafi el Pakistan en la disputa pel

Caixmir. A Nova Delhi s’han trepitjat els talons el director de la CIA i el Consell Nacional de Seguretat de Rússia.

Un altre veí, l’Iran, ha criticat l’exclusió dels hazares (xiïtes) de l’executiu afganès, en què 30 càrrecs dels 33 estan ocupats per paixtus.

Qatar, al contrari que la UE, demana que no es vinculi l’ajuda a l’Afganistan al seu rumb polític

Els talibans veten la manifestac­ió anual pel ‘Lleó del Panjshir’ 20 anys després de ser assassinat

Ahir, aniversari de l’assassinat del Lleó del Panjshir, els talibans van prohibir la manifestac­ió anual amb què els tadjiks el recorden amb trets a l’aire. Una vegada expugnada la seva vall, la seva tomba ha patit desperfect­es. I quan cau la nit, Kabul és una ciutat en tenebres.c

 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? Neamat Naqdi i Taqi Daryabi, periodiste­s del diari afganès torturats pels talibans
WAKIL KOHSAR / AFP Neamat Naqdi i Taqi Daryabi, periodiste­s del diari afganès torturats pels talibans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain