La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abdeslam torna a rebel·lar-se i a provocar en el judici de París

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Salah Abdeslam sembla decidit a continuar rebel·lant-se i a donar l’espectacle durant el judici pels atemptats de París del 13 de novembre del 2015. En la segona jornada del procés, ahir, l’únic superviven­t dels comandos que van perpetrar els atacs a la capital francesa va prendre la paraula, sense autoritzac­ió, per exculpar tres dels presumptes còmplices que figuren entre els acusats. “No van fer res”, va dir.

La intempesti­va intervenci­ó d’Abdeslam –francès d’ascendènci­a marroquina, de 31 anys– es va produir mentre es discutia sobre la pertinènci­a jurídica de si els municipis de París i de Saint Denis –suburbi del nord– podien intervenir com a parts civils. L’acusat es va aixecar per afirmar que Mohammed Amri, Hamza Attou i Ali Oulkadi “em van prestar serveis però no sabien res de res”. Els dos segons es troben, de fet, en llibertat vigilada perquè es pensa que el seu paper va ser molt secundari en el complot.

Abdeslam es va queixar també que les víctimes de Síria i l’Iraq (dels atacs de la coalició internacio­nal) no puguin prendre la paraula. “En principi un és considerat innocent abans de ser jutjat, encara que jo no aprovo la seva justícia”, va etzibar.

“Sortim del debat”, li va advertir el president del tribunal, Jean-Louis Périès, que s’haurà d’armar de molta paciència per tractar amb Abdeslam en els més de vuit mesos de judici.

“Ha tingut cinc anys per explicar-se i no va voler fer declaracio­ns, com era el seu dret –li va recriminar Périès, en al·lusió al seu prolongat mutisme–. He comprès ara que voldria fer-ho i em sembla molt bé, però aquest no és el moment”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain