La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin i Lukaixenko enforteixe­n llaços i avancen cap a la integració econòmica

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El president de Rússia, Vladímir Putin, sembla haver deixat ben lligada l’aliança amb la seva veïna Bielorússi­a després de la visita que aquest dijous ha fet a Moscou Aleksandr Lukaixenko. Els dos líders han ultimat un pacte d’integració econòmica, com a part de l’anomenat Estat de la Unió, i que fa anys que Minsk va postergant. Després de les converses en el Kremlin, Putin va dir en roda de premsa que aquestes s’havien enfocat en les relacions comercials i d’integració.

Abans de reunir-se tot sols, Putin va emfatitzar que el pacte és especialme­nt important per augmentar la competitiv­itat de l’economia dels dos països i fer front a les dificultat­s econòmique­s que deixarà la pandèmia de coronaviru­s. En total, Rússia i Bielorússi­a han pactat 28 programes destinats a unificar la legislació en diverses àrees de l’economia.

Amb el règim de Lukaixenko cada cop més aïllat pels països occidental­s després de la brutal repressió amb què va tractar les massives protestes de l’any passat a Bielorússi­a, Rússia té l’oportunita­t d’avançar en el procés d’integració que es va iniciar fa més de 20 anys, quan el 1999 van firmar l’acord de l’Estat de la Unió el mateix Lukaixenko i el llavors president rus, Borís Ieltsin. El pla cap a la integració era anar avançant per etapes.

A finals del 2019, Lukaixenko rebutjava del tot qualsevol integració que suposés una mínima pèrdua de sobirania. I atès que les seves relacions amb Occident semblaven haver millorat, es permetia posar el peu al fre. A més, va argumentar que la unió suposaria perjudicis econòmics per a Bielorússi­a, sobretot en el camp de l’energia. Amb l’acord pactat ahir amb Putin, Bielorússi­a aconseguei­x rebaixes en el preu del gas rus. Però les protestes de l’any passat a Bielorússi­a van donar un tomb al tauler de joc entre Moscou i Minsk. Lukaixenko ha acceptat que Rússia és el seu únic salvador i Putin pot continuar avançant en una integració a la qual el seu veí ja no és tan reticent.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain