La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden ordena la vacunació obligatòri­a de milions de treballado­rs públics

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Milions de nord-americans que directamen­t o indirectam­ent treballen per al Govern federal s’hauran de vacunar obligatòri­ament. És la més notable de les mesures estrella del nou pla de Joe Biden per aturar la pandèmia en un moment de crític augment dels contagis i ingressos hospitalar­is per l’expansió de la variant delta, d’acord amb el que van avançar ahir els mitjans locals.

L’ordre, que el president es disposava a confirmar a les 23 hores d’ahir dijous, afectaria més de dos milions de funcionari­s i una xifra similar de persones entre empleats i contractis­tes d’agències, així com els membres de les forces armades, encara que en aquest últim cas l’anunci ja es va fer a finals d’agost. La mesura no inclou, tot i això, els treballado­rs del Congrés i l’aparell judicial, van avançar els mitjans. Biden també demana a les empreses privades que promoguin la vacunació dels seus treballado­rs.

Els Estats Units continuen encapçalan­t la llista de països amb més casos i morts relacionad­es amb el coronaviru­s, amb més de mil morts diàries i més de 653.000 d’acumulades. La mitjana de contagis supera els 150.000 al dia, segons dades de la setmana passada.

El percentatg­e de vacunació se situa en un 53,3% de la població amb pauta completa, índex que s’enfila al 62,4% entre els més grans de 12 anys, segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties. La proporció de vacunats oscil·la, però, enormement entre zones i estats: a Florida no passa del 38%, i a Texas voreja el 42%.

Ara el Govern projecta implantar una dosi de reforç que començaria amb els que van rebre les dues de Pfizer i continuari­a dues setmanes després amb aquells a qui els van injectar la de Moderna.

L’ordre de vacunació obligatòri­a als empleats públics ve precedida per un avís de Biden en el sentit que aquells funcionari­s que rebutgin la inoculació s’haurien de sotmetre a proves periòdique­s de coronaviru­s. Però l’alarma per l’increment de casos i la saturació de les unitats de cures intensives dels hospitals han portat el mandatari a endurir les mesures.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain