La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rasca, guanya... i fuig

Un tabaquer italià s’escapa amb un premi aliè de mig milió d’euros

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Gaetano Scutellaro s’ha convertit aquesta setmana en el tabaquer més conegut d’Itàlia. Ara a la presó de Santa Maria Capua Venere, aquest home napolità, de 57 anys, ha protagonit­zat una fugida amb tocs tragicòmic­s armat amb una motociclet­a i un bitllet de rasca i guanya per valor de mig milió d’euros.

Tot va començar divendres passat, quan una senyora de 69 anys va anar a un estanc de l’històric barri de Materdei, entre el centre i la perifèria, als turons napolitans. La dona havia comprat dos bitllets de loteria rasca i guanya, molt populars en aquest país. En un hi havia trobat el número guanyador, el 27, que li comportava mig milió d’euros que segurament li canviarien la vida. Incrèdula per la seva fortuna, la dona va demanar a un empleat de l’estanc on l’havia comprat que el verifiqués. Després de passar-lo pel lector òptic i veient que era realment el premi, el treballado­r va decidir donar-l’hi al propietari del local per a una comprovaci­ó final. L’amo, en comptes de tornar la targeta, va pujar a la seva motociclet­a amb la butlleta, es va posar el casc i va desaparèix­er entre els carrers de Nàpols.

Van trobar Scutellaro dilluns a l’aeroport romà de Fiumicino, amb un bitllet amb rumb cap a Fuertevent­ura. Quatre dies de fugida en què no va poder cobrar el premi: per evitar que ningú no obtingués els diners il·legalment, les autoritats italianes de l’Agència de Duanes i Monopoli que gestiona les loteries del país van congelar tots els números de rasca i guanya distribuït­s en aquell estanc després de la denúncia de la dona.

L’escapada del tabaquer és digna d’una pel·lícula d’acció. L’home primer va fer una parada a la ciutat de Latina, fundada per Benito Mussolini durant el feixisme, des d’on va obrir un compte en un banc i va guardar en una caixa de seguretat el bitllet premiat. El seu somni era instal·lar-se en una d’aquelles platges que publicava en el seu compte de Facebook, que narren imatges de viatges a Tailàndia, vols en primera classe amb xampany i un primer pla d’un Rolex. Segons va publicar La Repubblica, fins i tot va tenir temps de fer arribar una proposició a la senyora ofesa per arribar a un pacte. El repartimen­t del botí, 250.000 euros cadascú, i tots contents.

Quan el van detenir, Scutellaro va assegurar que la senyora estava mentint i que ell era el legítim propietari del premi. El seu argument és que el bitllet era seu, però pensava que havia guanyat 500 euros en lloc de 500.000. Com que no volia entrar a cobrar-lo per desavinenc­es amb la seva dona, propietàri­a del negoci, li va demanar a la senyora que ho fes per ell, i ella li va explicar que havia d’anar a un banc a recollir els diners. Deia que es va escapar de Nàpols perquè temia per la seva seguretat a la ciutat amb una suma tan elevada. Però els enregistra­ments de les càmeres de vigilància l’han delatat i han confirmat la versió de la dona. Sobre ell pesen acusacions de robatori i extorsió.

“És un home molt afectat, ha comès un greu error i en aquell moment no raonava”, s’ha excusat el seu advocat, Vincenzo Strazzullo. El lletrat havia anunciat abans que demanaria un examen sobre l’estat de salut mental del seu client, que ja cobra una pensió d’invalidesa. “Tinc documents i he parlat amb els seus familiars. Puc confirmar que el meu client té alguna patologia mental”, ha assegurat Strazzullo. El defensor al·lega que en algunes baralles judicials del passat, Scutellaro havia estat eximit de responsabi­litats per aquests mateixos problemes. “Ha entès que s’ha equivocat, s’ha penedit i s’ha excusat amb tothom pel que ha fet: amb llàgrimes ha demanat perdó a l’anciana senyora”.

El cas recorda molt el d’un paleta brasiler de 40 anys que al febrer va guanyar dos premis a Itàlia –el primer, d’un milió d’euros, i el segon, de dos milions– amb dos bitllets de rasca i guanya en dos estancs diferents. El servei de vigilància financera del Banc Central italià van pensar que havia estat massa casualitat i van sospitar directamen­t que el paleta podria

Van descobrir Scutellaro a l’aeroport amb un bitllet amb rumb a les Canàries: volia desaparèix­er amb el premi

haver rebut un avís d’alguns empleats de la concession­ària de la loteria estatal.

El botí va ser embargat quan es va comprovar que hi havia hagut intents d’accés no autoritzat­s al sistema informàtic que distribuïa els bitllets al territori. “El meu client és molt bona persona i va tenir molta sort”, el va defensar el seu advocat. La sort a Itàlia es mesura amb lupa.

 ?? KONTROLAB / GETTY ??
KONTROLAB / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain