La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yolanda Díaz exhibeix discrepànc­ies amb Sánchez en una visita a la Ricarda

La vicepresid­enta segona expressa “satisfacci­ó” pel fre al projecte

- LUIS B. GARCÍA Barcelona

La vicepresid­enta segona del Govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va expressar ahir la seva “satisfacci­ó” per la decisió del Govern central de frenar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, un projecte “invasiu i depredador”, va qualificar, i “incompatib­le” amb el compromís que l’Executiu manté en el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a aprovat per la Comissió Europea (CE). I es va arrogar cert mèrit quan va explicar que ha “treballat la discrepànc­ia en silenci”, al si de l’Executiu central.

Díaz es va pronunciar així en una visita a la zona natural de la Ricarda, on va anar amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde del Prat, Lluís Mitjoler. Una visita cursada pel batlle el 27 d’agost i acceptada per la vicepresid­enta segona dimarts, un dia abans de l’anunci de la suspensió del projecte per part de la ministra socialista de Transports, Raquel Sánchez.

La vicepresid­enta va explicar que el president del Govern central coneixia des de fa “molts dies” que ella es desplaçari­a a Barcelona per visitar l’emplaçamen­t natural i mostrar in situ la seva oposició a l’ampliació, però no va voler endinsar-se en les diferèncie­s amb el seu soci de coalició: “No hi entraré”, va dir.

Des del Govern de la Generalita­t abonen la tesi que el fre al projecte va ser anunciat dimecres precisamen­t per evitar un desgast intern més important davant la visita de Díaz a la Ricarda, però la vicepresid­enta es va limitar a comentar que “el president, i per tant el Govern central, coneixien aquestes discrepànc­ies”, i que ella ha trebasupos­ava: llat aquestes diferèncie­s “en silenci, com sempre he fet”, va remarcar. “La resta de qüestions tenen a veure amb les disputes polítiques que allunyen la gent del problema real que tenim”, va refusar.

Díaz va defensar la posició del seu espai polític respecte al projecte davant la del PSOE, assegurant, en primer lloc, que la seva paralitzac­ió era “de sentit comú” per l’afectació mediambien­tal que “Conec espais naturals, però aquest és imprescind­ible i no és el mateix veure’l des de Madrid”, va valorar. I en segon lloc va al·legar que el projecte “no és compatible” amb els plans que el Govern central ha remès a la CE per rebre els recursos dels anomenats fons Next Generation, perquè es tracta de projectes que proposen “el canvi del model productiu i una economia verda i sostenible”.

La quantia de fons públics que Espanya rebrà els propers anys fruit d’aquest pla de recuperaci­ó “no poden” servir per reproduir els “vells models productius”, va apuntar, i es va mostrar convençuda que si la UE visités la Ricarda “no entendria que es facin aquestes propostes”.

Amb tot, Díaz es va mostrar prudent davant la possibilit­at que la decisió del seu Executiu pugui revertir-se. “Molta prudència” perquè “és una bona notícia, però

La ministra diu que ha treballat “en silenci” en el si de l’Executiu per impedir l’ampliació del Prat

queda molt per fer” i “no hem de relaxar-nos”, va aconsellar. Com a tasca pendent queda “protegir aquest espai”, va dir, per això va reclamar que es convoqui la taula institucio­nal, en què “treballar sobre propostes rigoroses”.

Per la seva part, Colau va agrair a Díaz la feina “discreta”, alhora que “activa”, per frenar el “despropòsi­t” i va destacar que la decisió del Govern central representa una “victòria de la ciutadania”. També va arremetre contra Aena, a qui va retreure que les seves intencions eren “destrossar un espai imprescind­ible” com la Ricarda, no només per al Prat i l’àrea metropolit­ana de Barcelona, sinó per al conjunt del país.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Yolanda Díaz va visitar ahir la Ricarda amb Ada Colau
XAVIER CERVERA Yolanda Díaz va visitar ahir la Ricarda amb Ada Colau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain