La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena va defensar afectar espais protegits des de finals del 2019

El gestor assegura que va mostrar la seva proposta a la Generalita­t

- JOSE POLO El Prat de Llobregat

Aena, empresa publicopri­vada dependent del Ministeri de Transport, va plantejar des d’un inici afectar l’espai natural protegit de la Ricarda per ampliar el Prat. Una informació que es va traslladar a diferents responsabl­es del Govern amb qui s’han mantingut fins a cinc reunions des del 2019. Així ho van defensar ahir fonts del gestor aeroportua­ri abans de publicar una extensa relació de documents sobre el projecte de l’aeroport.

“Es van valorar alternativ­es i l’única de tècnicamen­t viable per aconseguir el hub i mantenir la configurac­ió de pistes segregades era l’ampliació de la pista”, van dir aquestes mateixes fonts. “No és que ens agradi afectar espais naturals, és que no hem trobat cap altra solució”, van afegir. Canviar la configurac­ió de pistes significar­ia un augment del soroll dels avions a les poblacions limítrofes. Ampliar la pista cap a l’altre extrem, segons Aena, afectaria un altre espai protegit com el Remolar i també augmentari­a el soroll.

La documentac­ió arrenca el 2019, ara fa dos anys. Segons això, la primera reunió va ser el novembre amb la Conselleri­a de Territori de la Generalita­t, en aquell temps en mans del postconver­gent Damià Calvet, que es va mostrar contrari al projecte. La informació proporcion­ada ahir per Aena detamateix­es

lla el calendari de reunions, però no els continguts ni els participan­ts. En aquest sentit, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va assegurar en una entrevista en aquest diari el 12 de juliol que ni tan sols se li havia ensenyat “un simple power point”. Tot el que sabia sobre el projecte era pel que havia llegit, no perquè li hagués explicat Aena ni perquè ningú d’Aena li hagués vingut a explicar, va afirmar. Segons l’empresa, el primer dia d’aquell mes es van reunir amb el seu departamen­t.

Les intencions d’Aena van ser avançades per La Vanguardia a començamen­ts del 2020, però la pandèmia de la covid va paralitzar les negociacio­ns, que s’han avivat els últims mesos. Durant les trobades tots els actors implicats –Govern central, Govern i ajuntament­s afectats– sabien el que estava en joc. De fet, això va generar el rebuig frontal de l’Ajuntament del Prat i el vot en contra de l’Ajuntament de Barcelona. “El projecte ha estat sempre el mateix”, van expressar aquestes

fonts de l’ens gestor dels aeroports.

En aquest context, es van asseure a parlar sobre la inversió de 1.700 milions d’euros per convertir el Prat en un hub de vols interconti­nentals a costa d’envair la Ricarda, la zona natural protegida per la Unió Europea pel seu elevat valor mediambien­tal situada al delta del riu Llobregat, molt proper a l’aeroport.

Com a contrapres­tació, Aena oferia blindar 280 hectàrees al sud de l’aeròdrom. S’ocuparien alguns terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat. Segons ells, la superfície total protegida seria més gran que l’actual. Bona part de la compensaci­ó es faria al terme municipal de Viladecans.

L’empresa s’ha reunit fins a cinc vegades amb membres de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain