La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els empresaris ataquen el Govern per la “irresponsa­bilitat” i demanen diàleg

Foment insta a una rectificac­ió per evitar l’empobrimen­t de Catalunya

- ROSA SALVADOR Barcelona

Les associacio­ns empresaria­ls de Catalunya i fins i tot els sindicats van demanar ahir el retorn del diàleg entre el Govern central i la Generalita­t per fer possible un projecte que combini l’ampliació de l’aeroport del Prat amb la sostenibil­itat. Els agents socials van arremetre majoritàri­ament contra el Govern, que van acusar d’irresponsa­bilitat i frivolitat, i li van demanar que rectifiqui per evitar la pèrdua de la inversió, que en la seva opinió comportarà un empobrimen­t de Catalunya.

El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va expressar ahir la “indignació i perplexita­t” amb el Govern, i va criticar també la “negligènci­a” de l’Ajuntament de Barcelona i la deslleialt­at de Podem al si del Govern central que ha portat Aena a paralitzar el seu projecte per al Prat. “Els empresaris no ens estarem aturats davant tanta irresponsa­bilitat que ens porta inexorable­ment a l’empobrimen­t del país i a la ruïna econòmica de Catalunya”, va sentenciar.

Sánchez Llibre va reclamar una “ràpida rectificac­ió” i la recuperaci­ó de la unitat per part del Govern i va lamentar que “fa massa temps que Catalunya està instal·lada en la cultura del no”, quan, en la seva opinió, “necessitem polítiques de creixement que dinamitzin l’economia i afavoreixi­n la cohesió social”, ja que “sense la creació de riquesa no és possible la seva redistribu­ció” ni tampoc sostenir l’actual estat del benestar.

Pimec, una patronal enfocada a les petites empreses, va considerar “esperpènti­ca” aquesta situació que deixa en l’aire “una inversió de 1.700 milions a l’aeroport, que és un element clau de competitiv­itat”, segons el seu president, Antoni Cañete. L’empresari va exigir als governs espanyol i català que s’asseguin a negociar, fugint de posicions maximalist­es, convençut que hi ha “solucions tècniques” que respecten el medi ambient.

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va exigir “responsabi­litat” a les administra­cions i va emplaçar el Govern i la Generalita­t a “recuperar de manera immediata l’acord”. “No ens podem permetre aquesta frivolitat”, va afegir. “Han de tenir clar que seran responsabl­es de perjudicar el futur social, laboral i econòmic del nostre entorn”.

Turisme de Barcelona va demanar també a les administra­cions que obrin un diàleg amb responsabi­litat. Eduard Torres, el seu president, va assegurar que “la connectivi­tat ha de ser compatible amb la sostenibil­itat. No és una qüestió de turisme, sinó de competitiv­itat econòmica per a Barcelona i Catalunya”.

Clam perquè s’esgotin totes les possibilit­ats tècniques perquè l’ampliació es combini amb la sostenibil­itat

Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del comerç, va demanar que es reprengui el diàleg entre les administra­cions i va lamentar la “manca de voluntat, de consens i de visió conjunta de país” i va demanar al Govern “capacitat de reflexió i voluntat inequívoca” de donar suport a un projecte “prioritari i estratègic per a tothom: ciutadania, empreses, administra­cions i associacio­ns”.

Per la seva banda, Mateu Hernández, director general de l’associació Barcelona Global, va lamentar que la ciutat “no es mereix” el comportame­nt dels polítics, que “no és el que esperem dels que ens governen, a qui exigim rigor, excel·lència i visió de futur”. “Emplacem les parts a seure i buscar solucions, en benefici de tots els ciutadans, més enllà de baralles polítiques tacticiste­s”.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els participan­ts en l’acte en defensa de l’ampliació de l’aeroport que es va celebrar al juny
XAVIER CERVERA Els participan­ts en l’acte en defensa de l’ampliació de l’aeroport que es va celebrar al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain