La Vanguardia (Català-1ª edició)

Denúncia falsa, problema real

Estupor a l’Executiu i els activistes de la llibertat sexual pel tomb del cas Malasaña L’única realitat, tot i això, és que els delictes d’odi han crescut un 10% l’últim any La consigna és evitar boles, com ara que “la violència masclista està inflada”

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

El jove de 20 anys, veí de Malasaña, que va dir haver estat agredit per uns encaputxat­s que li van gravar amb un ganivet la paraula “marieta” a les natges, s’ho va inventar tot per ocultar una infidelita­t. La seva denúncia falsa ha caigut com una gerra d’aigua freda entre els qui lluiten contra l’homofòbia i els delictes d’odi, que han augmentat gairebé un 10% els últims anys, segons la memòria del Poder Judicial,

l’òrgan de govern dels magistrats.

El missatge del Govern central i de les organitzac­ions en defensa de la llibertat sexual és contundent: estupor per la mentida, però fermesa davant el fet inqüestion­able que les agressions van en augment. Poques persones ho han expressat millor que Manuel Peinado, de 39 anys, president de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya i vicepresid­ent de l’estatal Associació de Policies LGTBI.

“El 1998, un regidor del PP de la Carolina, a Jaén, va simular haver patit un segrest per part d’ETA. Els fets també van resultar en aquella ocasió absolutame­nt falsos, però ningú va minimitzar ni frivolitza­r per això el risc de l’amenaça terrorista. Hauríem de tenir present aquesta reacció ara”, demana Manuel Peinado, que reconeix que “els fets fan molt de mal al col·lectiu, però no hem de fer ni un pas enrere”.

De moment no l’ha fet l’Executiu, que manté la convocatòr­ia per a aquest divendres de la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d’odi.

Tampoc no han reculat les organitzac­ions LGTBI, que han mantingut totes les convocatòr­ies de protesta, incloent-hi la prevista dissabte a la Puerta del Sol “contra l’escalada de la violència homòfoba”. Aquestes fonts temen que “aquest episodi doni ales als negacionis­tes”.

Passa el mateix cada vegada que es denuncia un nou crim masclista. Les xarxes socials (“que moltes vegades es converteix­en en un altaveu per als discursos d’odi”, tal com denuncia l’activista i policia Manuel Peinado) s’inunden de missatges contra l’anomenada “violència feminista” o que recorden que les dones “també maten”, alhora que sostenen que les estadístiq­ues de la violència de gènere estan “inflades amb denúncies falses”.

Les dades oficials desmenteix­en rotundamen­t la mentida de les denúncies falses. El 2019 es van presentar un total de 168.057 denúncies per violència de gènere, segons reflecteix l’última memòria de la Fiscalia General de l’Estat. D’aquelles acusacions, només set es van investigar com a denúncies falses.

 ??  ?? Els col·lectius LGTBI han mantingut totes les convocatòr­ies de concentrac­ions com a rebuig de les agressions homòfobes, com ara la de dimecres a Madrid
Els col·lectius LGTBI han mantingut totes les convocatòr­ies de concentrac­ions com a rebuig de les agressions homòfobes, com ara la de dimecres a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain