La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mapa interactiu permet comprovar l’abast de la pujada del nivell del mar

- LAURA ARAGÓ Barcelona

A finals d’aquest segle, les zones costaneres habitades per uns 200 milions de persones quedaran per sota del nivell del mar, segons la previsió que planteja el Grup Intergover­namental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC per les seves sigles en anglès). Els efectes del canvi climàtic van en augment i afectaran pràcticame­nt tota la costa, des del Pacífic fins a la Mediterràn­ia. A partir de les dades facilitade­s pel Center of Remote Sensing of The Ice Sheets, l’edició digital de La Vanguardia publica un mapa interactiu en què pot comprovar-se l’abast de la pujada del nivell del mar en qualsevol punt de la terra.

Amb les dades processade­s, el cercador d’aquest mapa permet focalitzar-se en un municipi i després ampliar la imatge per obtenir-ne una fotografia molt més global. Una vegada selecciona­da la zona, pot comprovars­e l’afectació que tindrà per al territori l’increment, metre a metre, del nivell del mar.

D’aquest forma, l’eina mostra com desapareix­eran illes i arxipèlags i quines són les zones del món més sensibles a aquesta pèrdua de terreny.

A Espanya, hi ha diverses zones greument amenaçades, especialme­nt a la costa mediterràn­ia. La zona del delta de l’Ebre és el territori amb un risc més gran: segons un estudi de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya, si el nivell del mar ascendeix 50 centímetre­s –fet plausible segons les estimacion­s de l’IPCC per a finals d’aquest segle– gairebé la meitat del Delta quedaria sota les aigües del Mediterran­i.

Continuant cap a al nord per la línia de costa hi ha una altra de les zones d’alt risc, el delta del Llobregat. A la costa llevantina hi ha dos punts vermells: l’Albufera de València i la del mar Menor, que també quedarien parcialmen­t sepultades sota el mar. Ja en aigües atlàntique­s hi ha el Parc Nacional de Doñana, Patrimoni de la Humanitat des del 1994, que perdria el seu ecosistema perquè quedaria negat amb la pujada del nivell del mar.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain