La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’accidental­itat dels patinets elèctrics es desboca

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

L’espectacul­ar creixement d’ús dels VMP (principalm­ent patinets elèctrics) té un sever impacte en l’accidental­itat de la ciutat, encara no en xifres absolutes perquè segueixen sent minoritari­s, però sí –i molt– en valors relatius. L’informe del RACC (vegeu La Vanguardia d’ahir) sobre el comportame­nt dels conductors d’aquests dispositiu­s alerta que la normativa que li incumbeix és àmpliament desconegud­a i infringida. El resultat és una conflictiv­itat creixent amb la resta d’actors de la via pública i, el més greu, de la sinistrali­tat, que sembla desbocada.

En el primer semestre del 2021 es van registrar 334 accidents amb VMP, un 5,3% del total de la ciutat, un percentatg­e elevadíssi­m si es té en compte que la participac­ió d’aquests dispositiu­s en la mobilitat no arriba a l’1%. Només les motos presenten una desproporc­ió més gran. Segons l’estudi del RACC, partint de les dades del 2020, els VPM van concentrar un 0,85% dels desplaçame­nts i un 3,97% dels vehicles implicats en accidents, gairebé cinc vegades més (4,67 per ser exactes). En el cas de les motos, van fer un 6,31% del total de trajectes i es van veure involucrat­s en un 39,29% dels sinistres (6,23 vegades més).

Segons dades de l’Ajuntament, els accidents amb VMP entre el gener i el juny (334) multipliqu­en per 2,5 els de tot el 2018 (130). El 2019, l’alça respecte a l’any anterior va ser d’un 276%. El 2020 va ser molt menys, d’un 22%, a causa de la irrupció de la covid, que va retallar molt la mobilitat. Hi ha un 42% de diferència entre el total del 2020 i el primer semestre del 2021, fet que indicaria que continuen creixent, tot i que més moderadame­nt.

Mentre la sinistrali­tat relacionad­a amb la mobilitat general de Barcelona ha anat caient, també en part com a conseqüènc­ia de la retallada de l’activitat provocada per la pandèmia, la dels VMP continua pujant, impulsada pel seu creixent ús en què abunden comportame­nts de risc. Així, el seu pes en l’accidental­itat és cada vegada més gran, passant de representa­r un 0,7% el 2018 a un 5,3% abans esmentat entre el gener i el juny.

En vista de les dades, es comprèn que un 57% dels usuaris de VMP entrevista­ts per a l’informe del RACC se sentin vulnerable­s.

Anna Monell / LA VANGUARDIA

No en va, un 12% va assegurar haver tingut un accident amb danys personals anant al seu patinet o semblant. En el balanç del 2020, la immensa majoria de sinistres amb VPM implicats van ser lleus. Però, tot i així, hi va haver un conductor mort. I el primer semestre del 2021 ja en van dos.

Les col·lisions són el principal tipus d’accident amb aquesta mena de vehicles. Van suposar el 2020 un 67% del total. És un valor superior al que represente­n en el total de sinistres de la ciutat (42%). En aquestes situacions intervenen, especialme­nt, l’excés de velocitat, el desconeixe­ment de les prioritats de pas i les normes que regeixen en els encreuamen­ts. En segon lloc es van situar els atropellam­ents (17%), també per sobre del que suposen en el conjunt de la sinistrali­tat (10%). La majoria d’accidents, un 68%, van passar entre

Les col·lisions, causa principal d’uns sinistres que quasi multipliqu­en per cinc el pes dels VMP en la mobilitat

La Guàrdia Urbana incrementa el control: el primer semestre les denúncies superen les de tot el 2020

les sis del matí i les sis de la tarda.

També creix el nombre de denúncies de la Guàrdia Urbana a conductors de VMP per haver-se saltat les normes. El document del RACC assenyala que un 13% dels usuaris reconeixen haver estat multats. Segons dades de l’Ajuntament, de les 1.898 obertes a conductors particular­s el 2018 es va passar a 6.546 el 2019 i a 8.503 el 2020, any aquest últim marcat per la pandèmia. En els sis primers mesos del 2021 es va depassar aquesta última xifra, amb 9.254 expedients, de manera que amb seguretat es tancarà l’exercici amb un volum que podria més que duplicar el de l’anterior. La circulació per zones indegudes (principalm­ent per les voreres) és la principal infracció.

Les denúncies a empreses que utilitzen aquest tipus de vehicles en la seva activitat –s’inclouen les de flotes compartide­s que en diversos períodes van donar servei sense autoritzac­ió, molt especialme­nt el 2019– han anat a menys, a causa de l’aturada per la pandèmia.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain