La Vanguardia (Català-1ª edició)

De passeig per Mart

- Albert Montagut

Amb el meu Google Maps o el meu Google Earth m’encanta passejar pels carrers i els llocs que m’han agradat més del món. Acostumo a passejar davant de la casa on vaig viure a Dampier Crescent, a Canberra; per la Hennessy Road de Wan Chai, a Hong Kong, o caminar des del sofà per Brooklyn.

Últimament, quan viatjava, abans de la pandèmia, feia els recorregut­s dels carrers per on caminaria abans de visitar una ciutat. Ho vaig fer abans de volar al meravellós i cosmopolit­a Estocolm o el peculiar Reykjavík. És interessan­t passejar pels llocs que t’agradaria conèixer o que visitaràs ben aviat, veure les cases on viuen els teus amics a l’altra banda del món... Tafanejar, en definitiva.

Per mi viatjar virtualmen­t és pur entretenim­ent. Solc anar de botigues per Los Angeles o pel carrer Florida de Buenos Aires com si res. Solc aturar-me davant d’un edifici o un monument; entro en un museu, en una botiga, en un restaurant... i passejo i passejo. En fi, que viatjar és una delícia.

Però fins ara he de confessar que cap altre passeig virtual no m’ha deixat tan satisfet com el que vaig fer el cap de setmana passat per Mart gràcies a la NASA. No us perdeu el plaer que representa passejar per Mart amb el Curiosity, l’astromòbil vagabund desplegat pel planeta vermell des que va aterrar al cràter Gale el 6 d’agost del 2012.

La missió del Curiosity i els altres quatre robots de la NASA desplegats en aquest planeta és fer inventaris sobre els components que permeten la vida –carboni, hidrogen, nitrogen, oxigen, fòsfor i sofre–, a més d’aconseguir objectius geològics, geoquímics, processos planetaris i avaluació de la radiació en superfície.

Però mentre el Curiosity avalua el seu entorn, nosaltres podem gaudir del seu viatge. Pujarem a la muntanya Sharp per veure enormes llacs secs i formacions rocoses increïbles. Especialme­nt emotiu ens resultarà observar la muntanya Rafael Navarro, que rep el nom del científic que va arrencar aquesta missió, mort al febrer.

No us perdeu un passeig per Mart. Podeu veure les seves opcions, totes gratuïtes, a la pàgina Mars Exploratio­n Program de Nasa.gov. És molt recomanabl­e per als escolars. S’ho passaran en gran.

Descobrir el món des de casa allibera la ment i provoca unes increïbles ànsies de viatjar... de debò. Però mentre arriba el moment de poder-nos moure una altra vegada, el Curiosity ens espera a Mart.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain