La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ràbia i indignació per una mentida “molt nociva”

El col·lectiu LGTBI manté la protesta de dissabte contra un “odi que és real”

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Sense paraules. Així es va quedar el col·lectiu LGTBI quan es va descobrir la falsa denúncia del jove de Malasaña. Se l’havien cregut perquè molts han viscut a la pròpia pell els insults i els cops dels homòfobs (hi ha un 20% d’espanyols que es reconeixen com a tal, segons el catedràtic d’Antropolog­ia Social, José Ignacio Pichardo). Una violència que han vist anar en augment els últims anys, com recullen les xifres del Ministeri de l’Interior (i això que només es denuncien al voltant d’un 10% de les que tenen lloc) quan des de diferents fòrums se’ls ha assenyalat com un col·lectiu amb més drets i privilegis que els heterosexu­als des que Espanya va aprovar el matrimoni homosexual. “Aquesta denúncia ens fa molt de mal perquè genera desconfian­ça davant les agressions que hi ha. A més, això pot provocar que les futures víctimes no denunciïn per por que no els creguin”, assenyalen des de l’associació Arcópolis.

Per això, les desenes d’associacio­ns convocants de la concentrac­ió a la Puerta del Sol de Madrid aquest dissabte en repulsa pel que va passar al jove de Malasaña, mantenen l’acte. “És innegable que els delictes d’odi i, en especial, els comesos contra l’orientació sexual, estan creixent. I s’han d’adoptar mesures”, assenyala la Fundació Triángulo. L’últim cas que ha transcendi­t es va produir aquest cap de setmana, quan un jove va ser agredit i assaltat per un grup durant la festa major de Sant Celoni, al Vallès Oriental.

Segons el Ministeri de l’Interior, els delictes d’odi van créixer a Espanya un 9,3% el primer semestre del 2021, respecte al mateix període del 2019 (any anterior a la pandèmia). Només el primer semestre del 2021 es van registrar 610 denúncies per delictes d’odi, majoritàri­ament per racisme, ideologia i orientació sexual. A més, segons l’enquesta de delictes d’odi d’Interior, gairebé un 79% de les persones enquestade­s consideren que aquests delictes han augmentat. No obstant això, segons la presidenta de FELGTB, Uge Sangil, “les dades del ministeri registren un percentatg­e molt petit de les agressions, perquè la majoria no es denuncien”.

I per conscienci­ar d’aquesta realitat, per intentar canviarla i combatre l’homofòbia es concentrar­an aquest dissabte.

També es manté la reunió de

Els Mossos investigue­n l’agressió que va viure un jove a la festa major de Sant Celoni, l’últim cas que ha transcendi­t

la comissió de seguiment contra els delictes d’odi que va convocar el president del Govern central, Pedro Sánchez. Es manté, va explicar, perquè una mentida no pot amagar la realitat: els delictes d’odi creixen de manera exponencia­l. En aquest fòrum, es plantejarà el nou pla de lluita contra aquests delictes 2022-2024, amb algunes millores en la coordinaci­ó entre les forces de seguretat i la protecció a les víctimes. I es farà especial atenció a l’augment d’agressions en manada. Interior ha demanat que es faci un seguiment de les agressions grupals.c

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? El barri de Malasaña, a Madrid
RICARDO RUBIO / EP El barri de Malasaña, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain