La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla de Salut per reduir un 20% fins al 2030 els suïcidis a Catalunya

- MARTA RICART Barcelona

El 2019 a Catalunya hi va haver 441 morts per suïcidi (3.671 a tot Espanya). Només el telèfon 061 Salut Respon va atendre l’any passat 5.900 trucades de persones amb la idea de posar fi a la seva vida. Aquesta és la segona causa de mortalitat entre els joves d’entre 15 i 29 anys (2,4 morts per 100.000 habitants), grup en què, a més, han augmentat les conductes suïcides i d’autolesió l’últim any i mig. Davant d’això, el Departamen­t de Salut va presentar ahir un pla per prevenir els suïcidis. Mirarà de reduir-ne els intents i morts un 15% fins al 2030, un 20% en els grups en què són més comuns.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va subratllar que són morts prevenible­s i que la clau és parlar més de les idees suïcides per detectar-ne els casos precoçment. Un 70% de suïcides van anar abans de la seva mort al sistema sanitari, tot i que la majoria de vegades no expressess­in les seves intencions.

El pla preveu augmentar la detecció de conductes suïcides, per exemple, entre les víctimes de violència i abusos, les persones de la tercera edat, amb discapacit­ats i malalties cròniques i amb dolor o en l’entorn escolar. Es formarà també els profession­als sanitaris i d’altres àmbits per millorar-ne la detecció.

El 061 serà la via principal d’atenció no presencial i d’accés al sistema sanitari. Ja actua així, però es reforçarà la connexió amb la xarxa de salut mental per atendre més ràpid els casos. Igualment es reforçarà el Codi Risc Suïcidi, que fa seguiment de persones amb conductes autolesive­s. El pla inclou l’atenció als familiars dels suïcides. El Consell General de la Psicologia, que demana un pla de prevenció estatal, estima que hi ha 20 intents per cada suïcidi i que cada cas afecta psicològic­ament entre sis i deu familiars de la víctima.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain