La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què “va empènyer” la Kira?

Els pares d’una nena de 15 anys demanen ajuda per saber per què es va suïcidar la seva filla

- JAVIER RICOU Barcelona

Que se sàpiga

José Manuel López, quan va trobar morta al fons de l’escala de l’edifici on viu la seva filla Kira, de 15 anys, va pensar que algú l’havia empès. En aquell primer moment ni li va passar pel cap que la menor s’hagués tirat al buit des de molts pisos més amunt.

Quan en José Manuel i la María José, la mare de la Kira, van acceptar que la seva única filla s’havia suïcidat (va passar el 19 de maig al barri de Sant Andreu, a Barcelona) van buscar una explicació. I els primers dies tampoc no la van trobar.

La Kira era una “noia presumida, intel·ligent, molt bona estudiant, afectuosa...”, recorda la seva mare. “Sí que vam notar que el dia abans d’anar-se’n d’aquest món estava més rara de l’habitual, però l’endemà al matí es va llevar com sempre, es va arreglar, va posar la seva música... Era una altra vegada ella, i se’n va anar a l’escola”, explica el pare.

Però la Kira ja no va sortir aquell matí de l’edifici. Havia decidit que aquell dia no aniria a l’escola, el centre Jesús, Maria i Josep (JMJ), més conegut com a Pare Manyanet de Sant Andreu. Va agafar l’ascensor, sí, però no per accedir al carrer. Va pujar fins a l’últim pis i des d’allà...

“No ho vam caçar”, lamenten ara els pares de la Kira, en recordar els últims minuts compartits amb la seva filla viva. Cada dia que passa tenen més clar, tot i això, que detectar a temps el que estava a punt de fer la Kira “era pràcticame­nt impossible”. No hi va haver cap senyal determinan­t.

Sentir-se ara culpables ja no serveix de res. Això no els tornarà la Kira. Tot i que tenen la consciènci­a tranquil·la. “Sempre vam estar molt pendents de la nostra filla. Ens ho explicava pràcticame­nt tot, el bo i el dolent. Som autònoms i no va estar mai sola a casa...”. Això, en aquests moments, és un gran consol.

No va ser fins a nou dies després, quan en José Manuel i la María José, que continuave­n sense entendre que va empènyer la seva filla a suïcidar-se, van començar a lligar caps. En un compte de correu electrònic intern, a què només tenen accés alumnes i professors del Pare Manyanet, algú va enviar un missatge dirigit a la Kira, dies posteriors a la tragèdia, amb dues úniques paraules escrites: “Mort”, “Mor”.

Allà van saltar totes les alarmes. Els Mossos, molt pendents des del primer dia de l’evolució del cas, van obrir diligèncie­s d’investigac­ió. Els pares de la Kira, expliquen ara, van iniciar també les seves pròpies indagacion­s. Van començar a buscar informació a l’escola i entre els amics més íntims de la seva filla. Ja tenien un fil per estirar. Era la primera prova que alguna cosa li van fer a la Kira, per empènyer-la a suïcidar-se.

Però ningú no està posant fàcils les coses a la María José i en José Manuel. Anuncien que no defalliran. Aquests tres últims mesos i mig no han parat de fer-se preguntes. I demanen ajuda a tota aquella persona que pugui saber alguna cosa. Ara més que mai volen saber què li va passar hores o dies abans a la seva filla. I sospiten que va haver de ser molt greu perquè fes el que va fer, sense explicar-los res, “com sempre havia fet, quan tenia algun problema, des de molt petita”, recalca la mare.

“Arribarem fins al final”, anunciava dijous aquesta parella quan tornaven en cotxe a casa seva després d’entrevista­r-se amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Li van demanar més control de les autoritats educatives per detectar abusos i casos d’assetjamen­t escolar.

Hi ha dues denúncies i la investigac­ió segueix una doble via: un cas d’assetjamen­t escolar o un abús sexual

Les sospites sobre què li va passar a la Kira abans del suïcidi van en dues direccions. Els seus pares remenen el bullying, però també cobra força “la hipòtesi que la nostra filla hagués patit assetjamen­t sexual a l’entorn escolar”, revelen. La prudència obliga a esperar que avanci la investigac­ió abans de donar més detalls sobre aquesta nova sospita, basada en un inquietant missatge enviat per la Kira a una amiga pocs dies abans del tràgic final.c

 ?? JOSÉ MANUEL LÓPEZ ?? Els pares de la Kira volen que el cas de la seva filla se sàpiga, fer visible el drama dels suïcidis de menors. I pensen arribar fins al final per descobrir què li va passar a la seva filla
JOSÉ MANUEL LÓPEZ Els pares de la Kira volen que el cas de la seva filla se sàpiga, fer visible el drama dels suïcidis de menors. I pensen arribar fins al final per descobrir què li va passar a la seva filla
 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain