La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només en un 3% de les dones amb ordres de protecció es va retirar la custòdia al pare

- CRISTINA SEN Barcelona

La potestat del jutge per retirar la custòdia dels fills al progenitor que estigui en un procés per maltractam­ent masclista va fer un pas més amb l’aprovació aquest mes d’una nova reforma del Codi Civil. Però aquesta potestat, segons subratlla el col·lectiu Dones Juristes, ja està establerta en altres lleis estatals i autonòmiqu­es, com el Codi Civil de Catalunya, però els jutges gairebé no les apliquen.

Dones Juristes va fer pública ahir una nota en què indicava que l’any 2019 a Catalunya, amb dades del Consell General del Poder Judicial, hi va haver 168.000 denúncies per violència masclista. De les 47.000 ordres de protecció a la dona que es van atorgar, només en un 3% d’aquestes es va suspendre el règim de visites entre menors i progenitor­s. Tenint en compte, recorden les juristes catalanes, que “quan s’atorga una ordre de protecció és perquè hi ha indicis de violència”.

Per això, assenyalen que si bé cal aplaudir totes les reformes legislativ­es per lluitar contra la violència masclista i la violència vicària –la que exerceixen els maltractad­ors als fills amb l’objectiu de causar el mal més gran possible a la parella–, “la solució passa per l’aplicació de la llei per part de l’autoritat judicial, ja que no s’avança en aquesta direcció”.

Al Codi Civil de Catalunya s’hi estableix que no pot atribuir-se la guarda al progenitor “contra el qual s’hagi dictat una sentència ferma per actes de violència familiar o masclista dels quals els fills hagin estat o puguin ser víctimes directes o indirectes”. I així mateix tampoc no pot atribuir-se aquesta guarda al progenitor “mentre hi hagi indicis fonamentat­s que ha comès actes de violència familiar o masclista”.

Dones Juristes també mostra la seva preocupaci­ó davant els grups negacionis­tes de la violència de gènere, que estan qualifican­t la reforma del Codi Penal d’antidemocr­àtica, “quan les xifres de violència vicària són estremidor­es”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain