La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones franceses tindran anticoncep­tius de franc fins als 25 anys

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Les dones franceses disposaran d’anticoncep­tius gratuïts fins a l’edat de 25 anys. Ho va anunciar ahir, en una entrevista amb el canal públic France 2, el ministre de les Solidarita­ts i de la Salut, Olivier Véran.

Des del 2013, han gaudit de la gratuïtat dels mètodes contracept­ius les adolescent­s d’entre 15 i 18 anys. La mesura es va adoptar durant la presidènci­a del socialista François Hollande. A partir del primer de gener del 2022, s’estendrà set anys més. Segons el ministre, han decidit actuar després d’haver detectat un retrocés en l’ús d’anticoncep­tius, motivat, en primer lloc, per “raons financeres”.

El sistema de sanitat pública es farà càrrec del cost de tots els anticoncep­tius, sigui quina sigui el mètode, i també de les consultes ginecològi­ques que en comporti l’ús, per exemple les anàlisis per determinar si els tractament­s hormonals, com la píndola, són idonis.

S’ha col·locat el llistó en els 25 anys perquè es considera una edat en què moltes dones ja han començat a treballar i a viure autònomame­nt, a més de deixar d’estar incloses en la seguretat social dels seus progenitor­s.

La gratuïtat decidida el 2013 per a les més joves ha donat bons resultats, ja que els avortament­s en aquesta franja d’edat van passar de 9,5 casos per 1.000 a 6 casos en l’interval entre el 2012 i el 2018.

L’anunci d’ahir tindrà un cost anual per a l’Estat de 21 milions d’euros. La mesura s’ha pres set mesos abans de les eleccions presidenci­als. És un gest pensat també per agradar als votants d’esquerra. El 2017 un sector molt important dels electors progressis­tes van donar suport a Macron per barrar el pas a la ultradreta­na Marine Le Pen. Però molts d’ells van quedar decebuts per Macron quan va començar a prendre mesures econòmique­s, com l’eliminació de l’impost a les fortunes. Si els pròxims comicis l’actual president es torna a enfrontar a Le Pen a la segona volta, com prediuen els sondejos, Macron tornarà a necessitar vots prestats per imposar-se, en especial en un context de probable alta abstenció.

La legalitzac­ió dels anticoncep­tius a França és una història de més de mig segle. La píndola va ser autoritzad­a pel Parlament el desembre del 1967 al final d’un procés lent i ple de dificultat­s. A l’Elisi hi havia el general Charles

El Govern ha actuat perquè baixava l’ús dels contracept­ius a causa del preu

de Gaulle, catòlic i conservado­r en el terreny dels costums.

França venia d’una època que promovia els naixements, com a conseqüènc­ia de la caiguda demogràfic­a per les dues guerres mundials. El 1920 el Parlament va arribar a votar una llei que reprimia la incitació a avortar i la publicitat anticoncep­tiva.

Una fita històrica va ser la legalitzac­ió de l’avortament, el gener del 1975. Va ser l’anomenada llei Veil, per la ministra Simone Veil, superviven­t de l’Holocaust i una de les personalit­ats més destacades de la V República. El 1982 es va fer un pas més i es va decidir que la interrupci­ó de l’embaràs seria sufragada per l’Estat.

Des del 1999, l’anomenada “píndola de l’endemà” està disponible a les farmàcies, sense prescripci­ó mèdica. Des del 2002 se subministr­a a les menors d’edat que la demanin, gratuïtame­nt i anònimamen­t.c

 ?? PHILIPPE HUGUEN / AFP ?? El cost anual per a l’Estat serà de 21 milions d’euros
PHILIPPE HUGUEN / AFP El cost anual per a l’Estat serà de 21 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain