La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cara oculta del teletrebal­l: més hores i menys comunicaci­ó

Un estudi de Microsoft adverteix que pot afectar la productivi­tat i la innovació

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Quan tot el personal d’una empresa teletrebal­la, la comunicaci­ó entre els equips es degrada i els empleats acaben treballant més hores, segons una investigac­ió basada en dades de 61.182 empleats de Microsoft als Estats Units.

“Els efectes que hem descobert tenen el potencial d’afectar la capacitat dels treballado­rs d’adquirir i compartir nova informació i, com a conseqüènc­ia, poden tenir un impacte en la productivi­tat i la innovació”, declaren en un comunicat els autors de la investigac­ió. Però adverteixe­n que els seus resultats poden no ser extrapolab­les a companyies d’altres sectors.

Una part de la plantilla de Microsoft teletrebal­lava des d’abans de l’inici de la pandèmia i la resta de la plantilla va rebre l’ordre de teletrebal­lar a partir del març del 2020. Comparant els dos grups, els investigad­ors han pogut aïllar els efectes del teletrebal­l d’altres efectes derivats de la pandèmia, com la cura dels fills pel tancament d’escoles, el malestar pel confinamen­t o l’augment de l’estrès.

Els autors del treball, de la mateixa companyia Microsoft i de la Universita­t de Califòrnia a Berkeley, han analitzat dades anonimitza­des de correus electrònic­s, missatges instantani­s, hores treballade­s, videotruca­des o calendaris.

Segons els resultats presentats ahir a la revista Nature Human Behaviour, la comunicaci­ó dins de l’empresa es va tornar més compartime­ntada amb el teletrebal­l. Hi va haver més intercanvi de missatges dins de cada grup però menys entre grups diferents. Els grups en què s’intercanvi­ava informació es van tornar més estàtics, amb més dificultat per incorporar persones noves.

Van augmentar els intercanvi­s d’informació asíncrons –com correus electrònic­s, que no es llegeixen al mateix moment en què s’escriuen– i es van reduir els sincrònics –com videotruca­des–. Amb el teletrebal­l també va augmentar el temps dedicat a trucades no programade­s, es van reduir les comunicaci­ons informals espontànie­s i va augmentar la mitjana d’hores treballade­s per setmana.

“Investigac­ions anteriors han mostrat que la comunicaci­ó en persona, per telèfon o vídeo s’associa a un rendiment més gran dels equips que la comunicaci­ó per correu electrònic o per missatgeri­a instantàni­a”, observen els autors del treball. “Els canals de comunicaci­ó més rics com la interacció interperso­nal són més adequats per comunicar informació i idees complexes”, cosa que és especialme­nt important en empreses de tecnologie­s de la informació com Microsoft.

“Algunes empreses que opten pel teletrebal­l permanent es poden situar a si mateixes en una posició de desavantat­ge, ja que dificulten la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre empleats”, conclouen els investigad­ors.c

L’intercanvi d’idees complexes es redueix quan tots els empleats treballen des de casa

 ?? XAVIER CERVERA ?? Treballar sempre des de casa sol dificultar la comunicaci­ó amb altres treballado­rs
XAVIER CERVERA Treballar sempre des de casa sol dificultar la comunicaci­ó amb altres treballado­rs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain