La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Setmana recobra el pols i els dies

La fira del llibre en català omple el Moll de la Fusta durant deu jornades

- MAGÍ CAMPS Barcelona

Des d’aquesta tarda i fins al diumenge 19 de setembre, La Setmana del Llibre en Català recobra el pols de l’edició i omple de novetats i de llibres de fons el Moll de la Fusta de Barcelona. Repeteix a l’espai triat l’any passat, per garantir totes les mesures de seguretat, però amb més metres quadrats i amb un aforament adequat per a un miler de visitants.

Joan Sala, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (Editors.cat), organitzad­ora de la Setmana, afirma: “Aquesta setmana de deu dies, com abans de la pandèmia, promet molt perquè totes les novetats que van quedar per publicar durant l’any passat no es van acabar de treure per Sant Jordi i aquest setembre n’han sortit moltes. Hi ha 256 actes sobre les novetats de tota mena, amb una especial presència d’obres escrites per gent jove”.

“Les parades són com les de l’any passat, una mica més petites de quan es feia a la plaça de la Catedral, però suficients. La filosofia de la Setmana és posicionar tots aquests llibres per arribar bé a Nadal”, declara Sala. I hi afegeix una circumstàn­cia que el fa especialme­nt feliç com a anterior president de la fira: “Cada vegada més, la Setmana s’ha convertit en una cosa ben bonica. Ve gent de les Illes, de la Catalunya Nord, del País Valencià i ha esdevingut un gran punt de trobada. I no era pas un dels nostres objectius, s’hi ha convertit de mica en mica”.

Sala afirma que encara no és una fira normal: “És una Setmana experiment­al. L’any passat vam anar al Moll de la Fusta durant només cinc dies. Aquest any podríem haver tornat a la plaça de la Catedral, però només teníem permís per a 30 mòduls, i n’hi ha 69. Ara hem de veure com funciona i llavors haurem de prendre una decisió important per al futur: si tornem a la Catedral o ens quedem al Moll. La localitzac­ió actual aplega la gent lectora fidel, però no els passavolan­ts, que s’hi acosten per curiositat tot fent un passeig”.

El president de la Setmana, l’editor Joan Carles Girbés, coincideix en les expectativ­es de Sala i hi afegeix: “És un moment bonic, marcat per la il·lusió dels participan­ts. Enguany l’hem endarrerit una mica, uns pocs dies, i això ha permès prepararla amb més temps i ganes”. Girbés remarca la recuperaci­ó d’alguns elements que l’any passat no hi van poder ser per les limi

tacions de la pandèmia: “Tornem a tenir els tres escenaris, celebrem moltes més activitats i tenim gairebé 5.000 m2 de superfície. Hem guanyat una zona de lectura, una iniciativa cobejada, i l’espai del bar és més ampli. Això la fa la més gran de la història, amb més expositors, més mòduls i més activitats”.

Girbés opina que la Setmana “ja és normal, dins de la normalitat actual”, amb totes les mesures de seguretat i el control d’accés. “Hi caben un miler de persones, que es podran moure amb molta comoditat, passejar, aturar-se i conversar amb tranquil·litat, i tot amb absoluta seguretat”. Com que ha crescut en metres quadrats, hi podria cabre més gent, però l’organitzac­ió considera que un miler alhora és una xifra òptima.

“L’any passat –continua Girbés–, tot i les prevencion­s que hi havia per la pandèmia i el canvi d’ubicació, van venir 25.000 visitants”, una xifra que va ser tot un èxit tenint en compte que només van ser cinc dies. Esperem que ara ja hi hagi aquest hàbit d’anar al Moll de la Fusta. És un temor que s’ha esvaït i creiem que no serà cap problema per a la gent que s’hi vulgui acostar”.

El president de la Setmana afegeix que aquest any han volgut posar el focus en la difusió que es fa des dels expositors i els mitjans de comunicaci­ó, que consideren molt important per a l’èxit de la fira. Per aquesta raó, al costat del veterà premi Trajectòri­a, que en la 25a edició reconeix la figura de l’escriptor i activista cultural Biel Mesquida, aquest any s’estrena el premi

Difusió, que la Setmana atorga al periodista de TV3 Xavier Graset, per la tasca divulgativ­a que fa dels llibres en el seu espai televisiu i en tots els actes en què participa. “Tan important és la riquesa i la diversitat de la producció, com fer arribar tot això al públic lector perquè ho conegui. Aquest és l’efecte de descobrime­nt i de sorpresa que busquem a la Setmana i per als dies posteriors”, conclou Girbés.

La Setmana obrirà les tardes dels dies feiners i tot el dia els dissabtes i diumenges. A banda dels actes destacats en el requadre, el lector pot consultar tota la programaci­ó al web LaSetmana.cat, on es detallen els horaris de les 256 activitats que s’hi han programat i els itineraris de descoberta, a més del mapa i el contingut dels 69 mòduls, que apleguen 226 expositors –185 segells editorials, 19 llibreries, 1 distribuïd­ora, 9 universita­ts i 12 institucio­ns–, i 231 capçaleres revistes. La Vanguardia és un dels mitjans col·laboradors.

Del panorama internacio­nal, visitaran la fira els escriptors Douglas Stuart, premi Booker 2020 (La història d’en Shuggie Bain, Edicions de 1984/Sexto Piso), i Katharina Volkmer (La cita, La Campana/Anagrama). La Setmana també ha establert noves col·laboracion­s amb entitats com el CCCB, l’Ateneu Barcelonès, Òmnium Cultural, l’escola Elisava i Filmin, que s’afegeixen al suport incondicio­nal dels gremis i dels organismes públics vinculats al sector del llibre.c

El recinte permet un miler de visitants alhora, recupera els tres escenaris i guanya un espai de lectura

L’organitzac­ió crea un nou guardó, el premi Difusió, que atorga al periodista Xavier Graset

BIBLIOTECA DE CATALUNYA (Hospital, 56/M Liceu) Filumena Marturano d'Eduardo De Filippo, direcció d’Oriol Broggi, amb Clara Segura i Enrico Ianniello. Entrades a laperla29.cat i a partir del 08/09 1,5h abans de cada funció a la taquilla teatre.

L'AUTÈNTICA C/ Martí 18 - 931854840 lautentica­teatro.com · Sala primera infància. Gràcia Autèntica (3 a 12 anys) Experiènci­a sonora al carrer Oh, uh, ah, ei !! Terra·Aire·Foc·Aigua (A partir d'1 any) Instal·lació audiovisua­l + discoteca

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Últims preparatiu­s, ahir, per al tret de sortida d’avui a la tarda de La Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Últims preparatiu­s, ahir, per al tret de sortida d’avui a la tarda de La Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain