La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un In-Edit altre cop presencial torna amb 50 documental­s

Els cinemes Aribau acolliran el festival d’11 dies de durada

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

El Festival In-Edit de cinema documental musical tornarà a ser presencial la pròxima edició, que tindrà lloc a Barcelona del 28 d’octubre al 7 de novembre. Oferirà més de mig centenar de documental­s en una edició que, després de la versió virtual de l’any passat per la pandèmia, tornarà a convocar els aficionats als cinemes Aribau.

La presentaci­ó de l’edició que es va fer ahir va tenir l’element afegit de l’estrena com a coordinado­r de la programaci­ó del festival de Toni Querol, que agafa el relleu de Luis Hidalgo, que ha estat director artístic del cicle durant els últims 17 anys. Entrant en matèria, el director del festival, Uri Altell, va situar aquesta tornada a la pantalla gran com una prova de “l’excel·lent estat en què es troba el documental musical”.

L’encarregad­a d’aixecar el teló serà la pel·lícula American Rapstar, una anàlisi de la generació recent de joves rapers nord-americans que s’expressen a través de la plataforma SoundCloud. Una temàtica que també és angular en una altra destacada cinta de la secció oficial com Crestone, amb música de membres d’Animal Collective. Altres títols d’aquesta secció són Fanny, sobre el primer grup format per noies que va publicar un disc amb una multinacio­nal; I’m Wanita; Lydia Lunch, sobre la mítica figura de la no wave, Medium, sobre la pianista Margarita Fernández; Other, like me: the oral history of Coum & Throbbing Gristle ,i Poly Styrene, entorn d’una de les cantants més heterodoxe­s del punk britànic. Una dada significat­iva és que en aquesta secció oficial la presència femenina és majoritàri­a.

A la secció nacional, l’In-Edit projectarà els documental­s Una cosa salvaje. La historia de Bambino; Burrull: un buit que s’ha d’omplir –que recull l’enregistra­ment de l’últim projecte del pianista traspassat fa poc–; Desglaç; El cant de la Sibil·la; Nueve Sevillas, de Pedro G. Romero i Gonzalo García Pelayo; Paco Loco: viva el noise; Regreso al sótano; Trance, sobre la figura de Jorge Pardo, i L’home dibuixat. Una conversa amb Jaume Sisa.

Fora de competició destaquen els documental­s sobre a-ha, Idles, Dinosaur Jr, Moby, Sparks, Billie Holliday, Jane Birkin –dirigit per la seva filla Charlotte Gainsbourg–, Shane MacGowan, Héroes del Silencio, Tina Turner o Frank Zappa.

A més, el Festival Sónar presentarà en el marc de l’In-Edit i amb motiu de la celebració del SónarCCCB una selecció de quatre obres audiovisua­ls: una recopilaci­ó d’una hora de les millors actuacions al festival en els seus 25 anys i tres documental­s de música electrònic­a, sobre les pioneres del gènere, Matthew Herbert i Laurent Garnier.c

 ?? IN-EDIT ?? Un fotograma del documental inaugural American rapstar
IN-EDIT Un fotograma del documental inaugural American rapstar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain