La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fundació Miró incorpora 59 obres cedides per la família de l’artista

El conjunt va estar dipositat fins a l’agost a l’Espai Miró de la Mapfre, a Madrid

- TERESA SESÉ Barcelona

Bones notícies per a Barcelona. La Fundació Miró enriqueix els seus fons amb la incorporac­ió de 59 obres (54 de Joan Miró i 5 d’Alexander Calder) que la família de l’artista ha dipositat desinteres­sadament per un període de cinc anys renovables. El conjunt pertany a la col·lecció dels hereus del pintor i des del 2016 i fins a l’agost va estar exposat a l’Espai Miró obert per la Fundació Mapfre a Madrid. “Quan va concloure el conveni que tenien amb ells els vam proposar que el portessin a Barcelona i ells van acceptar”, assenyala la presidenta del patronat de la Fundació Miró, Sara Puig, que agraeix la generosita­t del gest de la família, així com el seu “compromís i lleialtat” amb el centre que va regalar l’artista a la ciutat i “que es va transmeten­t de generació en generació”.

L’arribada de les noves obres a la Fundació Miró no només reforça la seva col·lecció, ja que permetrà aprofundir en el recorregut per tota la trajectòri­a mironiana, sinó que suposa una alenada d’oxigen per a l’economia del centre en un moment en què la caiguda de visitants com a conseqüènc­ia de la crisi de la covid l’ha privat de la principal font de finançamen­t. “L’acord del dipòsit permet que les obres viatgin, i en aquest moment les exposicion­s itinerants, com la que actualment pot veure’s al

Museum of Art Pudong de Xangai, són per a nosaltres una bona font d’ingressos”, admet Puig. De fet, una part de les obres que viatjaran a Barcelona ja són a la Fundació Magnani-Rocca de Parma per a l’exposició Miró. El color dels somnis, que s’inaugura aquest mateix dissabte.

El dipòsit està format per 44 pintures, 9 dibuixos i una ceràmica de Miró (Vase, del 1946) a més d’una pintura i quatre mòbils que Alexander Calder va regalar a l’artista, a qui l’unia una estreta amistat, i que ara se sumen a les que atresora el centre: La font de mercuri, El Corcovado i 4 ales, que el converteix en un dels museus espanyols amb més obra del creador dels Estats Units. Pel que fa al llegat de Miró, Sara Puig destaca que es tracta d’una aportació d’especial rellevànci­a per tal com “revela la mirada de Miró sobre la seva pròpia obra, ja que al llarg de la seva trajectòri­a va regalar una obra de totes les seves sèries a la seva dona, Pilar Juncosa”. Majoritàri­ament els quadres estan firmats a partir del 1960, tot i que també figuren obres primerenqu­es com el pastel Bosc de Bellver, del 1910, que Miró va realitzar quan tenia 17 anys.

Puig, que mostra la seva satisfacci­ó per l’entrada de l’artista

El dipòsit, per cinc anys prorrogabl­es, està format per 54 peces de Miró i cinc de Calder

Ignasi Aballí al patronat, creu que val la pena recordar que Miró ha estat “un dels grans mecenes de Barcelona”, que no només va fer una important donació de la seva obra a la ciutat per a la creació d’un centre únic al món, “sinó que a més va finançar més de la meitat del cost de la construcci­ó de l’edifici de Sert. I és important dir-ho perquè els ciutadans sembla que no se’n recorden o no són conscients d’això”, lamenta. La Miró, que aquest estiu ha començat a recuperar el flux de visitants (11.785 davant els 2.496 del 2020, lluny encara dels 33.275 registrats el 2019), està en procés de negociació amb les administra­cions públiques perquè assumeixin el cost de la conservaci­ó de l’edifici i de la col·lecció, valorats en 3,2 milions d’euros a l’any. “La voluntat política hi és, només falta la concreció”, conclou Puig.c

 ?? SUCESIÓN MIRÓ ?? Trois Boules, del 1972
SUCESIÓN MIRÓ Trois Boules, del 1972

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain