La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nova batalla del futbol

La UEFA i les principals lligues s’oposen de manera rotunda a la intenció de la FIFA de celebrar un Mundial cada dos anys a partir del 2026

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Amb el front de la Superlliga encara calent i en espera de nous episodis, el futbol internacio­nal es troba embrancat en una altra batalla que promet ser descarnada. En un bàndol hi ha la FIFA. En l’altre, la UEFA i les lligues. El cavall de batalla, el Mundial. El pla de la FIFA d’organitzar-lo cada dos anys ha posat en peu de guerra els principals campionats de clubs i la mateixa UEFA; el seu president, Aleksander Ceferin, no ha dubtat a proclamar que aquesta idea “pot matar el futbol”. En una entrevista amb The Times va anar més enllà i va advertir d’un possible “boicot dels països europeus i sud-americans a un Mundial cada dos anys”. “Estem matant els jugadors, no veig els clubs cedint els futboliste­s i això ens pot dividir completame­nt”, va sentenciar Ceferin.

Les seves paraules es van revelar només un parell d’hores després que el Consell de les Lligues Europees (que agrupa 13 competicio­ns, entre les quals l’espanyola, l’anglesa, l’alemanya, la italiana i la francesa) emetés un rotund comunicat. “Les noves competicio­ns, les competicio­ns renovades o les ampliades no són les solucions als problemes actuals del nostre joc en un calendari ja congestion­at”.

El repartimen­t del pastís, la recerca de nous recursos i l’equilibri de poder estan sobre la taula en aquest futbol que mira de recuperar els ingressos previs a l’eclosió de la pandèmia. Els actors, els jugadors, són els mateixos, però les diferents companyies (clubs i seleccions) que necessiten els seus serveis estan a matadegoll­a per veure qui és capaç de treure’ls un suc més suculent. Els futboliste­s, per la seva part, es queixen de cames carregades però també els interessa la dualitat club-selecció per un tema patriòtic i econòmic.

A tot això se suma una falta de diàleg fluid, en aquesta qüestió, entre la UEFA i la FIFA. Segons Ceferin, l’organisme que dirigeix Infantino no es va posar en contacte amb ell per anticiparl­os el projecte del Mundial cada dos anys. “Ni ens van trucar ni ens van enviar una carta. Ens en vam assabentar per la premsa”, va assenyalar el president de la UEFA.

Ara ja ho sap, perquè el director de desenvolup­ament de la FIFA, Arsène Wenger, així ho ha anunciat: les 211 federacion­s que formen part de la FIFA votaran al desembre si aproven o no aquest canvi en la periodicit­at de la Copa del Món.

En ple conflicte d’interessos, com s’ha vist en aquesta aturada internacio­nal, entre els clubs i les seleccions, Wenger va revelar ahir un altre dels plans de la FIFA: concentrar en una sola finestra o en dues tots els partits de classifica­ció. Una possibilit­at que es considera és que el futbol de clubs pari cada any a l’octubre (i al març si són dues les finestres)

El president de la UEFA amenaça amb un boicot europeu i sud-americà al nou format del Mundial

La FIFA també té previst concentrar en una única finestra tots els partits classifica­toris

per donar sortida a les fases prèvies de les seleccions. Amb aquesta única aturada Wenger va defensar que tot seria molt més racional. “El calendari és antiquat. S’ha d’organitzar de manera que sigui eficient, agrupant les finestres internacio­nals; reagrupar i jugar menys partits”, va assenyalar l’antic entrenador de l’Arsenal.

Un calendari ple de mines, com la del Mundial de Clubs. Ahir també es va saber que el Japó, pel coronaviru­s i els seus efectes, renuncia a organitzar­lo aquest any després d’haver acollit els Jocs Olímpics i els Paralímpic­s.c

 ?? EP ?? Aleksander Ceferin i Gianni Infatino, els presidents de la UEFA i la FIFA, a la final de l’Eurocopa
EP Aleksander Ceferin i Gianni Infatino, els presidents de la UEFA i la FIFA, a la final de l’Eurocopa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain