La Vanguardia (Català-1ª edició)

Principi del final?

- Josep Oliver Alonso

Lentament, sembla que la tempesta escampa, i ahir el Banc Central Europeu (BCE) ens en va donar una nova mostra. I no només perquè les seves previsions de creixement confirmen un canvi a millor (augments mitjans 2021-23 del 3,9% en PIB) i, a més, amb inflació continguda (1,8% mitjana), sinó pel subtil canvi anunciat.

El més substancia­l ha estat la moderada rebaixa, des dels 80.000 milions/mes, de les compres d’actius en el programa d’emergència en curs (PEPP, per les seves sigles en anglès). Al marge d’ella, confirmaci­ó plena de mesures anteriors: tipus d’interès nuls; negatius per al crèdit a llarg termini a la banca si deixen a particular­s i empreses (TLTRO III) o per als seus dipòsits en el BCE (-0,5%); reinversió de les quantitats amortitzad­es dels més de 4 bilions d’euros d’actius en el seu balanç; i, si la situació tornés a exigir-ho, reafirmaci­ó de més expansió monetària. Una cautela que reflecteix la incertesa actual: millores a Europa, però amb la Xina, la Gran Bretanya o els Estats Units mostrant una clara moderació en el seu creixement.

Malgrat la seva timidesa, les mesures adoptades pel BCE són rellevants pel que assenyalen: la necessitat de reduir un actiu excessiu que, des de la crisi financera i gràcies als crèdits a llarg termini i a la compra de valors, no ha deixat d’augmentar (del 20% del PIB de l’eurozona el 2008 a gairebé el 40% el 2019 i més del 60% el 2020). Una cosa comuna a la resta de la banca central, i que limita la seva capacitat de maniobra davant futures crisis. Per això, el que ha decidit el BCE apunta a la preparació de l’aterratge cap a una certa normalitat: a la primavera del 2022, el programa de lluita contra la pandèmia hauria d’extingir-se i recuperar-se el de compres ordinari.

Llastimosa­ment, i com les pèrdues a la borsa europea

L’anunci del BCE apunta a pressions sobre les finances públiques, molt particular­ment sobre les del nostre país

d’aquesta setmana han mostrat, aquest modest canvi no és beneficiós per a tots. L’abundant creació de liquiditat i els tipus nuls (o negatius) d’interès han beneficiat a borses, preus immobiliar­is i deute públic, amb uns tipus d’interès que han subministr­at un ampli marge de maniobra per finançar dèficits i deute. Justament per això, el que anunciava ahir el BCE apunta a pressions sobre les finances públiques i molt particular­ment sobre les del nostre país, amb un deute públic ja en el 122% del PIB i per al que les previsions de la Comissió Europea apunten a registres en l’entorn del 125% fins a finals d’aquesta dècada. En tot cas, dificultat­s més que evidents per reduir-lo. I aquí és on l’exigua modificaci­ó de la política monetària és rellevant: quan es consolidi la millora, veurem l’adopció de mesures més dràstiques, com la supressió dels programes de compra d’actius i, finalment, augments de tipus d’interès. La finestra d’oportunita­t del BCE continua oberta. Però ha començat a tancar-se.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain