La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona marca estil en la justícia

La innovació jurídica de Raúl García Orejudo, model al Competitio­n Litigation Seminar

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

Tot va començar fa uns anys en les reunions del cafè que mantenien els jutges del jutjat mercantil de Barcelona. Com qualsevol grup de companys, el magistrat Raúl García Orejudo i la resta dels seus col·legues comentaven els casos assignats i la interpreta­ció legal que calia aplicar. “Vam detectar que hi havia espais en blanc en la llei i en la pràctica processal que endarrerie­n la resolució dels casos i vam mirar de consensuar criteris. El que al principi van ser converses informals ho vam transforma­r en una metodologi­a consensuad­a de treball en línia amb la que s’aplica als òrgans col·legiats, un tribunal d’instància”, explica el magistrat Raúl García Orejudo en conversa amb La Vanguardia.

El seu model de treball no només ha permès descongest­ionar la justícia a la seva ciutat sinó que s’ha convertit en un cas d’èxit a escala nacional i internacio­nal, com es va poder apreciar ahir a Madrid en el marc del Competitio­n Litigation Seminar, un congrés jurídic internacio­nal organitzat per Paul Hitchings, màxim expert en dret de la competènci­a, i al qual van assistir magistrats dels principals països de la Unió Europea i la Gran Bretanya.

En ell va ser objecte d’anàlisi el Protocol Barcelona, com es coneix la metodologi­a en matèria de dret de la competènci­a que l’equip de magistrats liderats per Raúl García Orejudo ha dissenyat per gestionar l’allau de reclamacio­ns que va arribar als seus jutjats després de detectar-se el càrtel dels camions. Un cas en què diversos fabricants de camions havien pactat preus i amb una multitud d’afectats. “El que hem fet és agrupar tots els casos similars que necessitav­en la mateixa metodologi­a en un únic jutjat per no haver de multiplica­r els procedimen­ts”, explica el magistrat.

Es tracta d’una alternativ­a a les accions col·lectives que reconeix el dret anglosaxó per a aquest tipus de casos i que al no ser aplicables en el dret espanyol alenteixen molt els processos judicials. “Dissenyar aquest protocol de treball és important perquè ara estem esperant que arribin les reclamacio­ns sobre un càrtel en els preus de la llet que ens permetrà agilitar molt el procedimen­t”, assegura García Orejudo.

Però aquesta no és l’única innovació que han aplicat els jutges mercantils barcelonin­s. Ells han estat els primers en aplicar a Espanya una formula jurídica denominada prepack que està regulada en d’altres països, però no a Espanya, i que ha permès accelerar la gestió dels concursos de creditors fins al punt de resoldre’ls en dies i no en mesos. També en matèria de transport aeri han aplicat un protocol per facilitar les reclamacio­ns entre empresa i afectat i limitar les que arriben a judici.

Mètodes que ja han creat escola. “A Sevilla, els jutges mercantils ja treballen de forma col·legiada i a Madrid també estan valorant fer-ho”, assegura García Orejudo.c

Els jutges mercantils de Barcelona han impulsat innovacion­s que els han convertit en cas d’èxit

 ?? RGO ?? El magistrat Raúl García Orejudo al seu despatx
RGO El magistrat Raúl García Orejudo al seu despatx

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain