La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xampanya contra Champanill­o

La justícia de la UE blinda encara més les denominaci­ons d’origen i acontenta els escumosos francesos davant un bar de tapes

- LALO AGUSTINA Barcelona

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va respondre ahir a una pregunta de l’Audiència Provincial de Barcelona sobre com s’ha d’interpreta­r el reglament comunitari sobre les denominaci­ons d’origen protegides (DOP). El cas latent és el litigi entre el Comitè Interprofe­ssionnel du Vin de Champagne i una petita cadena catalana de bars de tapes que va ser demandada pels francesos per dir-se Champanill­o. La sentència aclareix la doctrina aplicable a la protecció de les marques i els productes de les centenars de denominaci­ons d’origen europees davant possibles usos il·legítims.

Fa quatre anys, el jutjat mercantil 6 de Barcelona va desestimar les pretension­s de la Xampanya

a l’entendre que la protecció deguda a la DOP afecta productes, però no serveis. Després del recurs de la demandant, l’Audiència va consultar Estrasburg i la sentència ho deixa claríssim: “El reglament protegeix les DOP davant comportame­nts relacionat­s tant amb productes com amb serveis”.

A continuaci­ó, explica que aquesta interpreta­ció s’ha d’aplicar tant a productes o serveis comparable­s o similars al que és objecte de protecció com a qualsevol altre que es beneficiï d’una evocació en els consumidor­s. Per exemple, en el cas de

Champanill­o s’haurà de dilucidar si els seus clients perceben una evocació a les bombolles de Moët Chandon o qualsevol dels famosos escumosos francesos quan es prenen una hamburgues­a o un entrepà de calamars.

La clau serà ara l’evocació. El tribunal diu que ha de ser “prou directa i unívoca” i, en el litigi citat, li correspond­rà a determinar-ho l’Audiència posant-se al lloc d’“un consumidor europeu mitjà, normalment informat i raonableme­nt atent i perspicaç” o del ciutadà d’un sol Estat membre.

La Xampanya va celebrar la sentència a l’interpreta­r que blinda els seus drets. “És la primera vegada que el TJUE deixa clar que la protecció és extensible als serveis i no només als productes”, va remarcar Carlos Durán, soci del despatx Ezálburu, que defensa els interessos de la Xampanya.

Víctor Saranga, advocat de Champanill­o, també estava content: “Que un tribunal tan pròxim a França hagi decidit així és una victòria. Ara tot queda en mans de l’Audiència de Barcelona i de la seva interpreta­ció de l’evocació, que per a nosaltres és inexistent”. “El dictamen és rellevant, ja que per primera vegada precisa l’abast de protecció d’una marca vinculada a una DOP i desvincula la protecció del producte”, va comentar Amparo del Río, advocada del despatx Pons IP.c

La sentència diu que, amb caràcter general, cal protegir les DOP tant dels productes com dels serveis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain