La Vanguardia (Català-1ª edició)

El merkelisme convenç Europa

L’opinió pública de la UE valora la gestió i lideratge de la cancellera alemanya

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

El final del quart mandat de la cancellera Angela Merkel serà el final d’una era no només per a Alemanya sinó per al conjunt d’Europa, un temps en què la política democristi­ana ha temperat les velles pors al lideratge de Berlín i ha conquerit l’opinió pública del continent amb el seu estil de comandamen­t discret i una imatge de gestora eficaç, inclòs en el terreny econòmic.

El merkelisme, en definitiva, ha convençut la Unió Europea, segons es desprèn de l’àmplia enquesta realitzada pel Centre Europeu de Relacions Exteriors (ECFR, en les sigles en anglès) per conèixer millor les opinions dels europeus cap a una figura política crucial per a tot el continent durant els últims 16 anys. Tanmateix, hi ha una altra variant del lideratge alemany que els europeus valoren menys, la seva capacitat per defensar els interessos de la Unió davant la Xina o Rússia.

Realitzada a dotza països europeus que sumen 300 milions d’habitants, l’enquesta comença amb una pregunta tan senzilla i directa com reveladora: qui votaria com a president de la UE si només pogués elegir entre Angela Merkel i Emmanuel Macron? El resultat no agradarà a l’Elisi.

L’alemanya guanya per golejada el president de la República Francesa. El 41% dels europeus votaria per Merkel i només el 14% per Macron. La popularita­t de la cancellera alemanya es dispara en països tan diferents com els Països Baixos (58%), Espanya (57%), Portugal (52%) i Dinamarca (46%). També els francesos preferirie­n abans Merkel (32%) que Macron (20%) com a presidenta de la Unió Europea.

“Amb el seu estil tecnocràti­c,

Si Merkel i Macron competissi­n per la presidènci­a europea...

Total

Països Baixos

Portugal

Dinamarca

Hongria

Alemanya

Suècia

Itàlia

Polònia Àustria

França

Bulgària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain