La Vanguardia (Català-1ª edició)

Germans d’Itàlia ja supera la Lliga com a primera força en els sondejos

Els dos partits ultradreta­ns guanyarien unes eleccions amb el 40% dels vots

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Era un sorpasso esperat des de fa mesos però no per això deixa de ser significat­iu. Germans d’Itàlia, la formació ultradreta­na liderada per Giorgia Meloni, ja és el primer partit italià en els sondejos, desbancant la també ultradreta­na Lliga de Matteo Salvini. Il Capitano, que des del mes d’agost del 2018 encapçalav­a la intenció de vot a Itàlia, ha estat superat l’últim mes per l’huracà de Meloni, que va ser ministra de Joventut amb Silvio Berlusconi i el jove partit de la qual és hereu de la tradició postfeixis­ta del desaparegu­t Moviment Social Italià.

Les dades són encara prematures, però si es confirmen significar­ien el pitjor malson per al capitost de la Lliga, artífex d’una de les metamorfos­is polítiques més radicals a Europa. Salvini va deixar enrere la Lliga Nord que va fundar Umberto Bossi, un producte localista, per convertir-la en un ariet del populisme de dreta radical a escala nacional. El 2013 la Lliga Nord estava en les hores més baixes amb només un 4% dels vots. El juliol del 2019, just abans que decidís trencar el govern amb el Moviment 5 Estrelles, Salvini l’havia portat al 37,7% en les enquestes. No li hauria servit de res: sense haver pogut forçar eleccions anticipade­s, la pandèmia però sobretot el govern d’unitat nacional de Mario

Draghi han deixat en evidència les contradicc­ions de Salvini, que ha perdut deu punts en només un any i mig. La gran beneficiad­a és el seu rival i competidor­a: Giorgia Meloni, una romana de Garbatella de 44 anys que comparteix punt per punt la ideologia i els mètodes polítics de Salvini.

L’agència Youtrend, que elabora mitjanes de sondejos cada quinze dies, ha confirmat l’avançament. Si fa un mes hi havia pràcticame­nt un empat, el 9 de setembre ja els separava un punt. Germans d’Itàlia pujava fins al 20,7% i la Lliga baixava al 19,8%. Si aquesta diferència s’amplia i res no canvia fins que hi hagi eleccions generals –en principi, esperades per al 2023– Meloni podria convertir-se en la primera dona candidata al palau Chigi.

La raó principal del sorpasso va ser la decisió de Meloni de convertir-se en l’únic partit de l’arc parlamenta­ri italià que es quedaria fent d’oposició a Draghi, mentre que Salvini, empès pel corrent de polítics locals més moderats i sensibles a les pressions empresaria­ls de la seva formació, no va tenir més remei que entrar a la coalició. “Meloni pot consentir tot el que Salvini desitjaria fer. Ell ha de contenir les seves pulsions més profundes, no pot estirar gaire la corda i ha de controlar les seves queixes”, assegura Gaetano Pecora, professor del departamen­t de Ciències Polítiques de la universita­t Luiss. Per exemple: Meloni pot criticar obertament el passaport sanitari, Salvini va haver d’acabar votant-hi a favor a canvi de no sortir del Govern després d’una trucada del premier. “És més fresca, fa la sensació de ser més autèntica, mentre que Salvini és presoner dels seus canvis. Primer a favor dels italians del nord, animava contra la selecció nacional. Després deia primer els italians, ara juga a ser moderat”, coincideix l’històric periodista Filippo Ceccarelli.

El lliguista està pagant el preu de secundar el Govern d’unitat nacional de Mario Draghi

Meloni, hereva del postfeixis­ta MSI, comparteix punt per punt la ideologia i els mètodes de Salvini

Germans d’Itàlia és un partit que va néixer entre les cendres del berlusconi­sme, quan el magnat va ser arraconat del poder després dels seus escàndols sexuals i judicials.

La història es repeteix, perquè la formació, batejada així pel nom amb què es coneix l’himne italià, va néixer com a oposició al Govern de Mario Monti. El seu únic problema és que amb prou feines té vertebraci­ó al territori, on governa només a la regió dels Abruços. Per a les municipals que se celebraran l’octubre a Roma, Meloni ha elegit com a candidat un desconegut locutor de ràdio local, Enrico Michetti, que lidera les enquestes per incomparei­xença dels adversaris.

Al Forum Ambrosetti, el centre de debat polític i econòmic italià que se celebra cada any al setembre a Cernobbio, Meloni i Salvini van escenifica­r la pipa de la pau, es van abraçar i van prometre que governarie­n junts. En cas de celebrar-se eleccions, els dos partits ultradreta­ns arrasarien amb el 40% dels vots. Però fins aleshores pot passar molt de temps. A Draghi –i a l’esquerra– ja li va bé que estiguin embrancats en la seva pròpia competició. Mentrestan­t, governa.c

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? Giorgia Meloni, líder de Germans d’Itàlia, en un míting la setmana passada a Latina
NURPHOTO / GETTY Giorgia Meloni, líder de Germans d’Itàlia, en un míting la setmana passada a Latina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain