La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segrestat a Itàlia el nen que va sobreviure a l’accident del telefèric

- ANNA BUJ Roma

El malson del petit Eitan Biran continua. L’únic superviven­t de l’accident del telefèric que va matar catorze persones el maig passat a prop del llac Major, al Piemont italià, es troba en el centre d’una batalla per la seva custòdia. La Fiscalia de Pavia ha obert una investigac­ió pel presumpte segrest del nen de sis anys, perpetrat pel seu avi matern, que se l’hauria endut a Israel amb avió privat tot i estar a càrrec de la seva tia paterna a Itàlia.

Els pares de l’Eitan, els israelians Amit Biran, de 30 anys, i Tal Peleg, de 27, vivien des de fa anys a Itàlia. El seu fill més petit, en Tom, que també va perdre la vida al telefèric, va néixer allà el 2019. Al juny, el tribunal de menors va deixar la tutela de l’Eitan en mans de la tia paterna, que viu a Itàlia i tenia molta relació amb el petit. Però la família materna, que viu a Israel, no va aprovar que es quedés a Itàlia i el seu avi matern, Shmuel Peleg, de 58 anys, es va traslladar al país el dia després de l’accident, amb drets de visita. En una d’aquestes visites Peleg es va endur el net en un vol privat. Exmilitar de l’exèrcit israelià, ara jubilat i consultor d’una empresa electrònic­a, dissabte va anar a buscar el nen dient que anava a comprar joguines.

“No l’hem segrestat, l’hem portat a casa. Ho hem hagut de fer perquè no teníem informació sobre la salut física i mental de l’Eitan”, va dir diumenge la tia materna a la ràdio israeliana. Peleg justifica que els pares havien allargat la seva estada a Itàlia a causa de la covid, però havien expressat el desig de tornar.

La justícia investiga dotze persones i dues societats per l’accident. El cap d’operacions va admetre que va desactivar els frens d’emergència perquè donaven problemes i no volien tancar la instal·lació.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain