La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jutjat a París l’exguardaes­patlles de Macron que va provocar un escàndol

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Quan falten menys de set mesos per a les eleccions presidenci­als, torna al primer pla mediàtic a França el cas Benalla, un dels escàndols més greus –i enigmàtics– del mandat d’Emmanuel Macron.

Qui va ser guardaespa­tlles i després coordinado­r de seguretat del cap d’Estat, Alexandre Benalla, és jutjat des d’ahir per diversos presumptes delictes com maltractar manifestan­ts el Primer de Maig del 2018, usurpar funcions de policia, falsificar documents, possessió il·lícita d’una arma de foc i utilitzar indegudame­nt passaports diplomàtic­s per a viatges de negocis privats, a l’Àfrica i Israel, quan ja no treballava a l’Elisi.

L’escàndol Benalla va sacsejar durant mesos Macron i va obligar a fer investigac­ions parlamentà­ries. Després altres assumptes el van eclipsar, com la revolta de les armilles grogues i la pandèmia.

El cas del guardaespa­tlles que va voler jugar a policia antiavalot­s en una manifestac­ió va causar estupor pel poder que havia assumit en el cercle presidenci­al més íntim un jove d’ascendènci­a marroquina molt desimbolt però amb escassa formació per a una feina tan delicada. Benalla coordinava la seguretat dels desplaçame­nts i s’ocupava dels viatges privats del president i de la seva esposa Brigitte, a qui acompanyav­a en les vacances i en activitats de lleure. Fins i tot tenia la clau de la casa de la parella presidenci­al en Le Touquet, elitista localitat a la costa del canal de la Mànega.

La resposta de Macron davant el cas va ser lenta, matussera, molt a la defensiva, sempre a remolc de les successive­s revelacion­s de la premsa. Va fer la sensació que va ser agafat a contrapeu i que ocultava alguna cosa.

Benalla es va convertir en una celebritat i va escriure un llibre. L’exguardaes­patlles, que avui té 30 anys, s’ha reciclat com a consultor internacio­nal en assumptes de seguretat. En aquest judici s’arrisca a una pena de fins a set anys de presó i una multa que pot arribar a 100.000 euros. Per a l’Elisi, el perill és rebre una dosi extra de fang.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain