La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden se la juga en la revocatòri­a del governador demòcrata de Califòrnia

“O segueixo jo o torna Trump”, és el que repeteix Newsom per defensar el càrrec

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Joe Biden va viatjar ahir a l’oest dels Estats Units per ajudar a extingir els efectes de diferents focs: els que assolen àmplies superfície­s d’Idaho i Califòrnia, i l’incendi polític declarat en aquest segon estat amb el vot revocatori contra el governador demòcrata, Gavin Newsom. El mandatari estatal se sotmet avui a una mena de moció de censura popular, i al govern de Biden li va molt en això.

Si una majoria de votants es pronunciés a favor d’expulsar del càrrec Newsom i elegís per substituir-lo un republicà, el bàndol demòcrata no només sortiria molt tocat amb vista als comicis de mig mandat el novembre del 2022 sinó que podria arribar a perdre el control del Senat. El procés revocatori es va activar la primavera passada per instigació de la dreta ultraconse­rvadora, amb l’expresiden­t de la Cambra de Representa­nts, Newt Gingrich, al capdavant de l’operació. Gràcies al rebuig que les dures exigències de Newsom per a la prevenció de la pandèmia van despertar en un sector de la població, així com a la seva ficada de pota quan va ser vist sense mascareta en un exclusiu restaurant, els promotors de la remoció no van trigar a reunir el milió i mig de firmes requerides –i 100.000 més– per celebrar la votació.

Entre els 46 candidats a reemplaçar Newsom hi ha de tot. Aspiren al càrrec la rossa hollywoodi­ana Angelyne, conductora d’un Corvette rosa i reina de les tanques publicitàr­ies; l’empresari

John Cox, que va fer campanya amb un ós Kodiak; l’atleta olímpica i estrella de la tele Caitlyn Jenner, o el youtuber Kevin Paffrath, amb una fama que va augmentar quan va proposar de resoldre els problemes d’aigua de Califòrnia amb una canonada des del riu Mississipi.

Però l’aspirant amb més possibilit­ats, si Newsom perd, és el locutor de ràdio Larry Elder, conservado­r republicà contrari a les normes d’ús de la mascareta, oposat a l’avortament i a un salari mínim, i que qüestiona fins i tot els drets de les dones o el canvi climàtic. Newsom va prendre aquests pronunciam­ents d’Elder per descriure’l com un clon de Donald Trump que, en cas de triomfar en la votació d’avui, revertiria els avenços de Califòrnia davant el virus i “vandalitza­ria” la identitat progressis­ta de Califòrnia.

L’estratègia del governador passa per agitar el fantasma de l’expresiden­t per fer veure que és ell qui realment és al darrere del seu qüestionam­ent. Per això Newsom ha passat les últimes setmanes repetint: “L’any passat vam derrotar Trump, i us dono les gràcies per això, però encara no hem derrotat el trumpisme”. Així que aquesta elecció, va dir, “és qüestió de vida o mort”.

Tot i que una afirmació tan dramàtica resulta exagerada, és cert que la derrota a Califòrnia podria tenir un preu desmesurat per als demòcrates del país en el seu conjunt. Una de les seves dues representa­nts al Senat, Dianne Feinstein, té 88 anys i els dubtes sobre les seves facultats mentals –sobretot la seva memòria– plantegen la possibilit­at que hagi de deixar l’escó molt abans que el seu mandat expiri el gener del 2025. Si això passés, l’encarregat de designar substitut seria el governador. Y Larry Elder ja ha deixat clar que, en cas de guanyar la votació d’avui i d’haver després de substituir Feinstein, nomenaria un republicà. La qual cosa ocasionari­a un terratrèmo­l polític a Washington. Perquè els demòcrates controlen l’esmentada cambra només amb la meitat dels escons (50) més el vot de qualitat de la vicepresid­enta electa, Kamala Harris, en casos d’empat. Aquest delicat equilibri es trencaria òbviament a favor dels republican­s en el cas que una victòria en la revocatòri­a i una sortida anticipada de Feinstein els permetés consumar la carambola.

L’alt risc que corren Biden i els seus ajuda a entendre el desplegame­nt de recursos que s’han dedicat a defensar la permanènci­a de Newsom. La seva oficina de campanya va aconseguir recaptar la barbaritat de 70 milions de dòlars, amb aportacion­s tan destacades com les del cofundador i president de Netflix, Reed Hastings, o el magnat i filantrop George Soros (500.000 dòlars cada un).

Pel que fa al desplegame­nt humà,

En vista d’uns sondejos que auguren el triomf del californià, l’expresiden­t i els seus ja parlen de “frau”

la participac­ió de Biden en l’acte previst ahir a la nit venia precedit pel que Kamala Harris va protagonit­zar dimecres passat, així com per les aparicions de Barack Obama i el senador Bernie Sanders en vídeos de la campanya. Els sondejos i dades de participac­ió en el vot per correu afavoreixe­n a Newsom.

En la primera i més important de les dues preguntes què els votants han de respondre –S’ha de destituir Newsom? I, en cas de ser així, qui ha de substituir-lo?–, el governador podria rebre un 58% de suports, mitjançant la negativa a substituir-lo.

Els republican­s ja tenen preparat què diran si perden. És fàcil d’endevinar, atès el precedent de les presidenci­als: el triomf de Newsom, diran, és un frau. No és una hipòtesi: Larry Elder ja va dir que estava “preocupat” per una trampa, i el mateix Trump va predir que seria “una elecció manipulada”. Més llenya al foc.c

 ?? RINGO H.W. CHIU / AP ?? El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, diumenge en una entrevista radiofònic­a
RINGO H.W. CHIU / AP El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, diumenge en una entrevista radiofònic­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain