La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dur cop per al kirchneris­me a les primàries de l’Argentina

La coalició del govern perd en els seus principals bastions electorals

- BUENOS AIRES Agències

Quan falten dos mesos per a les eleccions legislativ­es a l’Argentina, la ciutadania suspèn la gestió del govern d’Alberto Fernández, que ha sortit derrotat en 18 dels 24 districtes del país en les primàries celebrades aquest diumenge. L’herència política del kirchneris­me, que va succeir en el poder la coalició de Mauricio Macri el 2019, va perdre fins i tot a les províncies de més influència històrica per al peronisme, entre les quals es troba Buenos Aires, principal districte electoral del país llatinoame­ricà.

“Alguna cosa no hem fet bé perquè la gent no ens acompanyi i tots els que som aquí escoltem el veredicte”, va dir el president Fernández després de conèixer els resultats, reconeixen­t el triomf de l’oposició. “Hi ha una demanda que no hem satisfet i a la qual a partir de demà li farem atenció. La campanya acaba de començar i falten dos mesos. Tinc per davant dos anys de govern i no abaixaré els braços”, va concloure el mandatari.

Les PASO (el nom que reben aquestes primàries) serveixen per elegir els candidats que representa­ran cada partit en les eleccions del 14 de novembre, quan es renovarà la meitat dels diputats i un terç dels senadors del país. El que passi aleshores determinar­à la capacitat d’aprovar lleis de l’executiu, al qual i queden encara dos anys de mandat. Però aquestes primàries, amb llistes obertes i de caràcter obligatori, s’interprete­n a l’Argentina com un plebiscit a la gestió de Fernández, que en la jornada d’ahir va poder comprovar la desaprovac­ió social. El peronisme ha perdut en alguns dels seus principals bastions electorals, com Chaco, la Pampa, Terra del Foc, Missiones o Santa Cruz.

El govern ha tingut greus dificultat­s per reactivar l’economia del país i resoldre la recessió

L’oposició surt reforçada de cara a les eleccions legislativ­es del 14 de novembre

que es va trobar quan va assumir el mandat el 2019. La pandèmia ha estat un gran impediment. Les estrictes mesures imposades per contenir-la van paralitzar gairebé completame­nt l’economia del país. El PIB va caure un 9,9% l’any passat, mentre que que la inflació es va disparar fins al 50%.

Amb el seu deute extern en suspensió de pagaments, l’executiu va decidir emetre diners per ajudar les empreses i empleats a superar els períodes de quarantena.

El gran beneficiat de l’embat electoral és el líder opositor Horacio Rodríguez Larreta, alcalde de la ciutat de Buenos Aires. A la província, la coalició Junts per al Canvi va aconseguir el 38,3% dels vots, derrotant l’oficialist­a Front de Tots (33,5%), un dur cop per al peronisme, inesperat, que s’ha repetit en altres importants districtes de l’Argentina. L’oposició, que surt reforçada de cara als comicis del proper 14 de novembre, ha celebrat el canvi de signe que podria representa­r aquest baròmetre social. “Vostès ho saben, jo ho sé i el kirchneris­me ho sap: falta menys. Falta menys perquè hi hagi un bloc opositor al Congrés per impedir la majoria, perquè el cinisme i la mentida s’esgotin, per recuperar l’educació que vam perdre”, va dir ahir María Eugenia Vidal, que va ser governador­a de la província de Buenos Aires durant el mandat de Macri.c

 ?? PABLO E. PIOVANO / BLOOMBERG ?? El president Alberto Fernández, aquest diumenge després de dipositar el seu vot a Buenos Aires
PABLO E. PIOVANO / BLOOMBERG El president Alberto Fernández, aquest diumenge després de dipositar el seu vot a Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain