La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord prova amb “èxit” un nou míssil de creuer de llarg abast

El règim executa les primeres proves balístique­s en els últims sis mesos

- ISMAEL ARANA Hong Kong

Aquest cap de setmana Corea del Nord va dur a terme assajos d’un nou míssil de creuer de llarg abast. Són les primeres proves balístique­s que el règim executa en els últims sis mesos, i es produeixen en un moment en què el diàleg amb els Estats Units està estancat.

Segons va informar ahir l’agència estatal KCNA, els test van ser qualificat­s com un “èxit” després que els projectils volessin sobre territori i aigües nord-coreanes fins a impactar en els objectius, situats a uns 1.500 quilòmetre­s de distància. “El desenvolup­ament del míssil de creuer de llarg abast, una arma estratègic­a de gran importànci­a per assolir l’objectiu clau del pla quinquenna­l per al desenvolup­ament de les ciències de la defensa i els sistemes d’armes establerts en el VIII Congrés del partit, ha sumat un avenç”, deia la nota informativ­a.

Al contrari que amb els míssils balístics desenvolup­ats i provats pel règim del nord, els projectils de creuer no estan subjectes a sancions internacio­nals del Consell de Seguretat de Nacions Unides, ja que es consideren una amenaça militar de menor nivell.

Per a alguns analistes, el desenvolup­ament d’aquests nous míssils de creuer suposarien un avenç notable de la tecnologia armamentís­tica nord-coreana, ja que li permetria sortejar amb més facilitat els sistemes de defensa dels seus veïns. “Aquest seria el primer míssil de creuer de Corea del Nord que ha estat designat explícitam­ent amb un pade per estratègic. Aquest és un eufemisme comú per als sistemes amb capacitat nuclear”, va explicar a Reuters l’analista Ankit Panda, del laboratori d’idees Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace.

Ara per ara, no queda clar si Pyongyang domina la tecnologia necessària per construir ogives nuclears prou petites com per poder ser transporta­des per un míssil de creuer. Però en un discurs de principis d’any, el dictador nord-coreà, Kim Jong-un, va dir que el desenvolup­ament de bombes més petites era un dels seus principals objectius.

Precisamen­t, el líder del nord no va assistir als assajos del cap setmana. Entre els alts càrrecs que sí que van presenciar les proves es trobava Pak Jong Chol, nomenat la setmana passada membre del poderós presídium del politburó del Partit dels Treballado­rs, o Kim Jong Sik, vicedirect­or del Departamen­t de Construcci­ó de Maquinària i una de les figures claus del controvert­it programa de míssils nord-coreans. Des de la veïna Seül, l’Estat Major Conjunt es va limitar a dir que estan realitzant una “anàlisi detallada” dels llançament­s en estreta cooperació entre els serveis d’intel·ligència sud-coreans i dels Estats Units.

El Japó, que és a prop de la zona, veuen els avenços del programa

Aquests projectils permeten a Pyongyang sortejar amb més facilitat els sistemes defensius dels veïns

armamentís­tic nord-coreà amb gran preocupaci­ó. El govern va dir que estaven “preocupats” per les notícies i que continuara­n estrenyent la seva col·laboració amb Seül i Washington per monitorar la situació.

Per la seva part, l’exèrcit dels Estats Units va assegurar que aquestes proves suposen “amenaces” tant per als veïns del país del nord com per a la resta de la comunitat internacio­nal. “Aquesta activitat destaca l’enfocament continu (de Corea del Nord) en el desenvolup­ament del seu programa militar”, va dir el comando de l’Indo-Pacífic dels Estats Units.c

 ?? KCNA / REUTERS ?? Imatges del llançament del míssil de creuer proporcion­ades per l’agència estatal nord-coreana
KCNA / REUTERS Imatges del llançament del míssil de creuer proporcion­ades per l’agència estatal nord-coreana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain