La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts i ERC veuen desinterès en el Govern central per la negociació

Els republican­s reconeixen que la divisió “debilita” la posició sobiranist­a

- IÑAKI PARDO TORREGROSA ÀLEX TORT Barcelona

La tercera setmana de setembre està marcada al calendari polític des de fa mesos pel reinici del diàleg entre la Moncloa i la Generalita­t per abordar el conflicte polític català, a la nevera des del febrer del 2020. Però ja endinsats en la setmana en qüestió, encara queden detalls de la reunió per concretar, com el lloc o l’ordre del dia. Ahir a la nit Sánchez va revelar dues de les incògnites en una entrevista a TVE. Va assegurar que la reunió serà demà i que anirà a Barcelona, primer per veure’s amb Pere Aragonès i, segon, per liderar la delegació espanyola a la taula. Les concrecion­s arriben tard per a Junts, que ja al matí va denunciar la falta d’interès que té, segons la seva opinió, el Govern central per reunir-se. Alhora va assegurar que el president de l’Executiu espanyol exhibeix una “actitud humiliant” i de “menyspreu” envers els catalans que advoquen per una solució pactada en el conflicte territoria­l en forma de referèndum i amnistia.

També a Esquerra lamenten que els ministres socialiste­s augurin que la trobada durarà poc si s’aborda el que per a l’independen­tisme és essencial: autodeterm­inació i amnistia. És una mostra que no hi ha proposta per a Catalunya, va jutjar Marta Vilalta, portaveu del partit, davant les declaracio­ns del primer secretari del PSC i titular de Cultura i Esport, Miquel Iceta.

A ERC també tenen la sensació que l’Executiu central vol convertir la taula de negociació en una mena de comissió bilateral 2.0 i assumeixen que a la Moncloa “no tenen cap ganes” d’asseure’s a la taula. “Però hi estan obligats”, recorden.

Artadi retreu l’“actitud humiliant” de la Moncloa i a Esquerra assumeixen que “no té ganes” de reunir-se

Malgrat que la portaveu republican­a va voler rebaixar el to i deixar que la feina discreta de despatxos doni el seu fruit, no va evitar referir-se a les desavinenc­es entre els independen­tistes quan falta poc per reunir-se a la taula de negociació, amb Junts “posant pals a les rodes”, segons fonts d’ERC, i la CUP preparant una manifestac­ió per al mateix dia que se citin els dos governs. “La divisió debilita l’independen­tisme”, va subratllar Vilalta.

Les tibantors entre Junts i ERC continuen a flor de pell. Elsa Artadi, vicepresid­enta de Junts, va arribar a plantejar que Aragonès no encapçalés la delegació catalana si el president del Govern espanyol no formava part de la reunió. “Per dignitat institucio­nal”, va justificar la portaveu després de la reunió de la direcció de Junts, que ahir a la nit mantenia la incògnita de la seva representa­ció en la reunió. Artadi va recordar que ja el febrer del 2020 es va acordar que hi hagués cites mensuals de la taula.

Sigui com sigui, el que tenen clar els dos socis del Govern català és que en cap cas no s’ha d’abordar en aquest fòrum l’ampliació de l’aeroport del Prat, com va suggerir la ministra de Transport, Raquel Sánchez, ahir en una entrevista a RTVE.“Seria el súmmum del cinisme que vulguin parlar de l’aeroport després de revocar l’acord de manera unilateral”, va sentenciar Artadi.c

 ?? JUNTS / EP ?? La portaveu i vicepresid­enta de Junts, Elsa Artadi, a la roda de premsa d’ahir
JUNTS / EP La portaveu i vicepresid­enta de Junts, Elsa Artadi, a la roda de premsa d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain