La Vanguardia (Català-1ª edició)

Clamor a les associacio­ns judicials per l’ús partidista del CGPJ

Unanimitat per reclamar la reforma per al nomenament de vocals

- CARLOTA GUINDAL Madrid

Les quatre associacio­ns judicials ahir van donar un cop a la taula després de les últimes intervenci­ons públiques de diversos dirigents polítics. Cada partit es vol fer pròpies les reclamacio­ns dels jutges i el Poder Judicial adverteix que no està alineat a cap tendència ideològica. Per això, ahir es van posar d’acord totes les associacio­ns i van recordar que coincideix­en que s’ha de reformar la llei perquè siguin els jutges els que elegeixin els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en lloc del Parlament, és a dir els partits, tal com està establert actualment.

L’Associació Profession­al de la Magistratu­ra (APM), la Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i Fòrum Judicial Independen­t han pres la iniciativa per donar resposta a diverses declaracio­ns de dirigents polítics, com la del conseller madrileny i responsabl­e de justícia del PP, Enrique López, que va afirmar que “el PP té el suport de la majoria de la carrera judicial”.

Les associacio­ns es volen desmarcar de qualsevol línia política i insistir que la seva defensa és la de la carrera judicial i allunyar-se del debat polític entorn de la renovació del CGPJ “amb finalitats exclusivam­ent partidiste­s”.

“Totes les associacio­ns judicials estem d’acord que és necessari reformar el sistema d’elecció dels vocals judicials del CGPJ perquè siguin elegits pels jutges, segons un sistema democràtic que asseguri la representa­ció de totes les categories i sensibilit­ats existents dins de la carrera judicial”, van recollir en un comunicat. Cada una d’aquestes té els seus postulats i les seves prioritats, però el missatge als partits polítics, principalm­ent al PSOE i el PP, que mantenen bloquejada la renovació, és clar. Ells no faran d’instrument en la seva lluita partidista.

Les associacio­ns defensen que l’“estat d’interinita­t” en què està actualment el CGPJ, des de ja fa tres anys, “constituei­x una greu anomalia institucio­nal que ha de ser corregida”.

Les desavinenc­es existents entre les associacio­ns judicials estan relacionad­es amb la conveniènc­ia de procedir a la reforma del sistema d’elecció dels vocals amb caràcter immediat o més endavant. “Aquesta discrepànc­ia,

Les entitats denuncien que la interinita­t del Poder Judicial suposa una “greu anomalia”

per important que sigui, és completame­nt aliena a les diferèncie­s que hi ha entre les formacions polítiques a propòsit d’aquesta qüestió”, adverteixe­n.

Actualment, la progressis­ta JJpD defensa que primer ha de ser la renovació del CGPJ i que després s’arrenqui un compromís per reformar la llei orgànica del Poder Judicial perquè siguin els mateixos jutges els que elegeixin els vocals. La resta d’associacio­ns, entre les quals la majoritàri­a APM, considerad­a conservado­ra, aposten per no esperar ni un minut més per procedir a la reforma, fins i tot abans de triar un nou mandat.c

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Carlos Lesmes durant la cerimònia d’obertura de l’any judicial
EMILIO NARANJO / EFE Carlos Lesmes durant la cerimònia d’obertura de l’any judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain