La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur de l’hospital Clínic

-

L’hospital Clínic de Barcelona fa temps que es va quedar petit i encaixat en la trama urbana de l’Eixample, i això impedeix que pugui créixer en l’espai el delimitat que ara ocupa. La pandèmia ha evidenciat encara més les limitacion­s físiques d’aquest equipament hospitalar­i. Fa un decenni que la Generalita­t, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona intenten resoldre aquest tema complex. L’any passat es va parlar de la possibilit­at d’edificar un nou hospital en una part del recinte de l’Escola Industrial, però la Diputació ha estat reticent a cedir els terrenys. La decisió d’on ubicar el nou Clínic sempre ha generat polèmica i discussion­s. Ara, després de l’informe sobre possibles seus elaborat per la comissió que ha analitzat els aspectes urbanístic­s i mèdics, es perfila la zona esportiva de la Universita­t de Barcelona (UB), a l’entrada de Barcelona per la Diagonal, com a possible emplaçamen­t, entre altres coses per les bones comunicaci­ons.

De les ubicacions estudiades, aquesta seria la que presenta les millors condicions per a una edificació que encara està en fase embrionàri­a i que trigarà més de deu anys a realitzar-se. Altres opcions, com una part de les instal·lacions de la Fira a Montjuïc i la caserna del Bruc, semblen descartade­s. Com que hi estan implicades tres institucio­ns, es tracta d’una decisió política, però tot indica que hi haurà consens entre elles. Si finalment s’opta per les pistes università­ries, caldrà compensar la UB, probableme­nt amb una permuta de terrenys. El futur emplaçamen­t no significa que el Clínic hagi d’abandonar la seu actual, que podria mantenir serveis com les consultes externes i la investigac­ió, a més de continuar sent el centre de referència hospitalàr­ia de l’Esquerra de l’Eixample.

El que és evident és que Barcelona i Catalunya necessiten que un dels seus hospitals destacats i reconeguts internacio­nalment tingui les instal·lacions, la tecnologia i els mitjans més avançats per donar la millor assistènci­a no només als pacients catalans sinó als de la resta d’Espanya i del món que hi van per la qualitat i el coneixemen­ts del personal sanitari. El futur Clínic, juntament amb l’ampliació de l’hospital Vall d’Hebron amb nous espais polivalent­s guanyant espai als voltants, i amb la reforma i l’ampliació de l’hospital infantil Sant Joan de Déu d’Esplugues, que va estrenar recentment un innovador centre de comandamen­t per al control dels pacients, haurien de sumar per fer de Barcelona un hub biomèdic i de ciències de la salut d’abast i referència mundials per la seva capacitat d’investigac­ió i d’assistènci­a.c

La zona esportiva de la UB a la part alta de la Diagonal, probable nova seu del centre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain