La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viure en l’‘ámbar’

-

Pretendre viure permanentm­ent en ámbar té molts riscos. Per definició, l’ámbar té una duració limitada; molt reduïda. És un espai que té per finalitat advertir que estàs deixant l’espai del verd permissiu, per entrar en la zona del vermell prohibit. És a dir, l’ámbar és una zona de risc i, com a tal, temporal. Un advertimen­t darrer que t’avisa que, de seguida, entraràs en l’espai del que no es pot fer, en què la convivènci­a perilla, que s’estan infringint les normes assumides per a la seguretat i el benestar de tots.

Ara, dona la sensació que alguns volen allargar el temps de l’ámbar. És més, semblaria que és la zona escollida per dur a terme tota la seva acció, com si l’ámbar pugués durar eternament. I això, fatalment, té conseqüènc­ies perquè finalment el vermell arriba i els riscos deixen de ser-ho per esdevenir automàtica­ment conflicte, tensió, desori, perjudicis col·lectius, insegureta­t, accident. No; no es pot viure permanentm­ent en l’ámbar!

Ara, és urgent prendre decisions sobre problemes de tota mena que afecten el nostre futur. L’economia presenta símptomes d’una certa recuperaci­ó, però manquen concrecion­s, acords, definició de projectes i recerca de nous horitzons. Hi ha una necessitat efectiva i real de prioritzar l’acció econòmica i social; cal créixer i redistribu­ir. Crisi energètica, cohesió social, política educativa, infraestru­ctures, sanitat. Tot això requereix mesures que resulta difícil d’entendre que no puguin descansar en grans, necessaris i urgents consensos.

Som capaços de discrepar sobre tot, fins i tot sobre allò que és evident. Es diria que cal confrontar i rebutjar la possibilit­at de qualsevol tipus d’entesa, ni que sigui puntual. Pel Consell General del Poder Judicial ja s’ha acabat l’ámbar i hem entrat en la zona del vermell –vermell molt intens– incomplint el que la llei estableix.

Europa obre la caixa dels recursos i aquí, sempre en l’ámbar, discutim i discrepem més pensant en com dificultar l’acció de govern que en com assegurar un aprofitame­nt de mesures excepciona­ls que poden beneficiar l’economia de tots.

Demanem del món grans acords; en política climàtica, en acció internacio­nal, en immigració, en sanitat, en energia. Però, a casa, el concepte d’acord s’esborra; només es persegueix la confrontac­ió, la polaritzac­ió radical i simplista. El temps, com l’ámbar, corre. I molt! Realment, es creu que deixar sense efecte l’ampliació de l’aeroport de Barcelona és una bona notícia? I no val dir que “segons com”, que “depèn de les condicions”, etcètera. El que es pretenia era simplement que no es fes l’ampliació; a seques, sense més. Ja s’ha aconseguit! Hem deixat l’ámbar per caure en el vermell.

Segurament, comencem a sortir de la pandèmia. Encara s’hi haurà de lluitar, però el que s’ha fet ha estat extraordin­ari. Hauríem de valorar-ho. No pot ser que el llegat sigui la imatge dels botellots! Els que s’han deixat la pell lluitant contra la covid no s’ho mereixen! I entretant problemes amb la formació profession­al, o com donar solució sostenible i, a la vegada, solidària als problemes de la immigració. Ni una pandèmia és capaç de provocar consensos?

L’ámbar permanent no és possible; el vermell és el terreny de la prohibició, i ens diu el que no cal fer per assegurar la convivènci­a. I això és sempre el resultat d’un gran consens. Ho va ser i ho hauria de seguir sent.c

Demanem del món grans acords, però a casa només es persegueix la confrontac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain