La Vanguardia (Català-1ª edició)

El misteri de la Partida Sobtada

- Begoña Gómez Urzaiz

La premissa de la sèrie The leftovers era d’aquestes que sonaven millor fa set o vuit anys, quan els traumes globals eren cosa de la tele high concept i no de la realitat. En la ficció d’HBO, els protagonis­tes proven d’explicar-se què va generar la Partida Sobtada, un fenomen que va produir que el 2% de la població s’esfumés d’un dia per l’altre sense deixar cap rastre.

Qui hagi vist programes matinals aquest estiu, i també telenotíci­es poc rigorosos, pot haver pensat que també s’ha produït en alguns sectors econòmics una Partida Sobtada: un munt de treballado­rs de l’hostaleria i de la construcci­ó que de sobte s’han esvanit. Sentint els representa­nts de les patronals que els van plorar en antena, es diria que tots aquests empleats havien abandonat de sobte el seu estat corpori deixant-se una ració de braves a mig servir. “Falten profession­als”, es lamentaven pesarosos els empresaris. “La gent no vol treballar”.

Dels centenars de milers d’hotelers que hi ha per l’Estat, a Espejo público vananaraes­collir-ne un que tenia una denúncia del Sindicat Andalús de Treballado­rs per contractes fraudulent­s i que es va negar el 2011 a acatar la llei antitabac. Entenc que cal portar a la tele gent que doni ritme, però triar per representa­r un sector tan massiu un paio que aquesta mateixa setmana ha recomanat a Twitter “supositori­s antivox de mida extragran, que et donaran plaer” al ministre Grande-Marlaska potser no era la millor idea.

Mentre passava això, el problema que sembla insalvable que no es circumscri­u a Espanya –als EUA y el Regne Unit es parla tot l’estiu de l’“escassetat de treballado­rs” com si fos una desgràcia natural–, i arribaven als diaris més agosarats debats del tipus “cal posar a treballar de franc els presos?”, vèiem també com es presentave­n 150.000 persones a les oposicions de Correus. Si un agent tipus Justin Theroux a The leftovers investigué­s aquesta Partida Sobtada de treballado­rs que intriga tant l’empresaria­t, començaria per aquí les indagacion­s. A veure si la gent el que vol és seguretat, sous dignes i vacances pagades, i se n’ha anat a intentar trobar tot això deixant-se els gots sense rentar.c

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain