La Vanguardia (Català-1ª edició)

I qui paga tant activisme?

- Joaquín Luna

Viatjar amb un amic arquitecte és més que un plaer: s’aprèn. I amb un metge assenyat. Així que vam parar diumenge a Montpeller per visitar Antigone, el barri de Bofill, on un dels edificis és obra d’Oscar Tusquets, amb qui tornàvem d’Arle, festa de l’arròs i primera corrida de toros sense cap restricció i amb Talavante.

El barri innovador de Montpeller continua allà. Però, ai, diumenge celebrava una fira a l’aire lliure d’això que anomenen el teixit associatiu. Quin teixit! Quines associacio­ns! I quines coses!

A les dues del migdia hi havia més associacio­ns que visitants, totes amb les seves parades, els seus fullets i un llenguatge inclusiu que ressaltava la rellevànci­a de cada activitat, algunes de les quals em van resultar insospitad­es: els Amics de la Diplomàcia, els Wondermeuf­s –canviar la conducta humana a través del bon humor–, la Biodansa –alguna cosa em diu que són balls

El teixit associatiu del primer món ajuda a sentir-nos malament i és un lobby sense corbates

sense finalitats eròtiques–, la Gestion Stress –soc dels que s’atabalarie­n en els seus cursos– i la preceptiva infinitat d’entitats feministes i ecologiste­s.

El món associatiu del primer món està imparable i ens ajuda a conscienci­ar-nos de com de malament que està el món en general i les nostres vides en particular. Quina classe de rata soc quan veig tot allò i no m’apunto a res?

Quina artilleria la de l’associacio­nisme, procliu al màrqueting i al visca Cartagena! Tinc la impressió que hi ha més associacio­ns per salvar la Ricarda que ànecs a la Ricarda, i un es pregunta per què si són altruistes i abnegats hi ha tan poca unitat i tanta fragmentac­ió.

Sota l’aparença de llibertat, igualtat i sostenibil­itat, el teixit associatiu em recorda els grups de pressió de Washington DC però sense corbata ni steakhouse­s . Qui paga mana i aquí paguen –i creen llocs de treball– les administra­cions, que sostenen uns xiringuito­s socials ideals per, arribat el moment, ser una força de propaganda desinteres­sada al servei del seu amo.

Vull imposar o crear una opinió procliu? Toco el xiulet i ja tinc mil associacio­ns innocents que emeten comunicats, acampen on faci falta i usurpen al carrer la veu del ciutadà, aquest beneït pagà.c

bajas emisiones, y a su tozudez para no abandonar su viejo vehículo, solo se los deja circular libremente en los mencionado­s días de permanente atasco. ¿No sería mejor, pregunto, flexibiliz­ar la norma para que estos abuelos resistente­s pudieran circular en algunos días laborables, liberando espacio en las vias rápidas los fines de semana?

Xavier Valls Serra

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain