La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sí a memoritzar per aprendre, però no com lloros

Quin paper ha de tenir la memorístic­a en l’educació? Els experts ho analitzen amb la renovació dels currículum­s

- MARTA RICART Barcelona

Comença un nou curs, però a l’educació hi ha debats perennes i un és quin paper ha de tenir la memòria en l’ensenyamen­t. La reforma dels currículum­s de primària i secundària anunciada al març, a l’empara de l’última llei espanyola d’educació (la Lomloe), va apuntar un canvi oficial del model tradiciona­l, basat encara en bona mesura a memoritzar molts continguts, a la formació en competènci­es (saber fer servir els coneixemen­ts), que ja estan adoptant molts centres.

Segur que el debat estarà vigent tot el curs, malgrat que caldrà veure si la ministra Pilar Alegría segueix les línies traçades al passat i com quedaran els currículum­s, que seran per al curs 2022-2023. El canvi va suscitar crítiques dels qui temen que es deixi d’exercitar la memòria, tot i que alguns experts assenyalen molts matisos.

“Sense memòria no hi ha aprenentat­ge”, afirma César Coll, professor emèrit de Psicologia de l’educació a la Universita­t de Barcelona i un dels experts que han planejat els nous currículum­s. “Qualsevol aprenentat­ge requereix que el cervell recordi l’après”, agrega. Per això creu que s’ha generat confusió o una falsa idea de prescindir de la memòria.

“Quan es diu renunciar al memorístic –explica– no suposa deixar de fer servir la memòria a l’aprenentat­ge. Seria una barbaritat no potenciar la memòria significat­iva o comprensiv­a, en la qual el que s’aprèn es relaciona amb una altra informació i deixa empremta en la manera de pensar, de prendre decisions. Em preocupari­a que s’eliminés el cultiu d’aquesta memòria significat­iva. El que es tracta de canviar és l’educació basada en la simple memòria repetitiva. El fet depensar que només recordant de memòria n’hi ha prou per mostrar que s’ha après, quan molt del que s’ha estudiat així s’aboca a l’examen i s’oblida ràpid”.

Coll afegeix que els currículum­s distingira­n a més els aprenentat­ges bàsics de la resta. L’educació s’ha d’adaptar als nous temps i noves generacion­s. “Hi ha continguts que no són rellevants avui. Els escolars espanyols han de memoritzar els afluents del riu Nil? Ja no és indispensa­ble, però sí que se’ls ha d’ensenyar a trobar aquesta informació”, assegura.

Ja hi va haver un debat semblant quan es van estendre les noves tecnologie­s. Els refractari­s les culpen que s’exercita menys la

TORNADA A LES AULES. Alumnes de l’Institut Escola Londres de Barcelona ahir en l’inici del curs a Catalunya, 100% presencial en tots els nivells

memòria, ja que tot es pot buscar a internet. Ni memoritzem els números de telèfon, perquè queden guardats al mòbil.

El neuropsicò­leg Álvaro Bilbao assenyala que la memòria és important per a la supervivèn­cia, però n’hi ha de diversos tipus i s’ha de valorar quina informació és rellevant.

“Recordar els números de telèfon abans era rellevant, ara no i no significa una pèrdua de capacitat memorístic­a, recordem una altra informació”, indica. Hi ha estudis que han mostrat que les persones tenen més dificultat­s ara per recordar coses de la feina, però desenvolup­en la memòria de

quina part de l’escriptori de l’ordinador trobar aquella informació, afegeix. Tecnologia i memòria no són incompatib­les.

“Els alumnes tenen més fàcil que mai l’accés a la informació, no és necessari memoritzar-la, sí que se’ls ha d’ensenyar a buscar els continguts, a discernir què és rellevant, a llegir amb ull crític”, sosté Txema Gil, professor d’Història en un centre concertat de València, amb 20 anys d’experiènci­a i president de l’Associació Valenciana de Professors d’Història i Geografia.

Laura Pérez Caballero, investigad­ora de l’Institut de Neurociènc­ia de la Universita­t Autònoma de Barcelona, explica que les capacitats bàsiques com la memòria s’han de potenciar sobretot en la infantesa i adolescènc­ia, quan més es desenvolup­a el cervell, és més plàstic, crea més connexions neuronals que perduraran. “Si s’exercita la memòria llavors, es tindrà més capacitat a l’edat adulta, igual que és bo potenciar el raonament crític o altres capacitats”, diu. Es poden adquirir estratègie­s per memoritzar a qualsevol edat, però la base ve de la infantesa. Això, referit a la memòria a llarg termini; la de curt termini (on he deixat les claus) s’exercita cada dia sense que ens n’adonem, precisa.

La qüestió que s’haurà de resoldre és si s’han de mantenir a l’escola exercicis memorístic­s. Sense advocar per un aprenentat­ge memorístic, la neurocient­ífica creu que són bons exercicis com ara recordar els països i capitals.

Bilbao demana de no restar valor a certs exercicis. “Si un nen no

Es pot emmagatzem­ar el que es repeteix 20 vegades o el coneixemen­t adquirit de manera pràctica

El debat girarà segurament sobre si a l’escola s’han de mantenir exercicis memorístic­s i quins

memoritza les taules de multiplica­r –diu– podria utilitzar una calculador­a, però si ja tens guardada aquesta informació al cervell és més fàcil resoldre problemes. De què serveix memoritzar poesies? Dona estratègie­s per encadenar informació, aprendre paraules en l’ordre exacte... El que queda en la memòria és la reserva cognitiva. Com més gran sigui, més fàcil és afrontar una entrevista de feina, solucionar problemes, prendre decisions i hi ha més resistènci­a al dany i envellimen­t cerebral”.

Encara que el neuropsicò­leg, com Coll, subratllen que igual es graven en la memòria els coneixemen­ts que s’aprenen per vies pràctiques que allò que es repeteix 20 vegades.

Gil fa anys que ho prova en una matèria que molts docents encara veuen com a memorístic­a. Ell explica que fuig del professor a la pissarra donant la llauna i intenta donar protagonis­me als alumnes, buscant un aprenentat­ge significat­iu. “Retenen més i fins i tot treuen millor nota a les proves d’accés a la universita­t combinant la memòria amb altres mètodes (mapes mentals i visuals, jocs de rol, Kahoot i d’altres). Dono menys importànci­a si l’alumne recorda la data exacta a saber ubicar un fet en el seu moment històric i cultural”, explica.c

per això demanem que s’aprofiti tota la capacitat que tenen els centres concertats per incrementa­r places. Demanem al Govern que accepti l’oferiment del sector concertat d’ampliació de prop de 2.000 places. No és comprensib­le que no s’ampliï el nombre d’unitats concertade­s i frustrar les expectativ­es de persones que volien ampliar la seva formació.

El sector concertat és Servei d’Educació de Catalunya perquè així ho diu la llei. Escolaritz­em més de 365.000 alumnes i som més de 30.000 treballado­rs. Som part de la solució i no se’ns pot descartar. Tenim responsabi­litats respecte la formació dels ciutadans del país i la volem exercir. Els grans reptes socials, mediambien­tals i econòmics del país no es podran solucionar sense la col·laboració publicopri­vada. I els posicionam­ents ideològics no haurien d’estar per sobre del bé comú i del servei a les persones. Per això, com a representa­nts dels centres concertats, i seguint el que diverses entitats econòmique­s i sindicals del país han expressat, demanem al Govern i al departamen­t que reconsider­in la decisió i que permetin a un nombre important d’estudiants poder cursar un cicle formatiu.

Aquesta insuficien­t resposta a la demanda de formació profession­al és rellevant i pot tenir conseqüènc­ies. Pot tenir efectes dissuasius en els cursos vinents i invertir la tendència al creixement sostingut de la demanda. Defraudar

El sector concertat som part de la solució: que el Govern accepti les nostres 2.000 places

expectativ­es de formació de les persones pot contribuir a l’abandoname­nt escolar i a perpetuar situacions de baixa formació, escassa ocupabilit­at i vida laboral precària. Va, en definitiva, en sentit contrari al desig de convertir Catalunya en una societat del coneixemen­t, digitalitz­ada, dinàmica, competitiv­a, inclusiva i pròspera.

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain