La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cues i recorregut­s pels centres per poder-se preinscriu­re en un curs d’FP

L’assignació de les 4.500 places noves se sabrà divendres dia 17

- CARINA FARRERAS Barcelona

L’Ingrid, en Gerard, l’Elena, la Laia i la Giovanna van començar ahir el grau d’Auxiliar i Cures d’Infermeria a l’institut Bonanova, un dels Cicles de Formació de Grau Mitjà (CFGM) més demandats aquest any. Tots tenen nota per entrar-hi i ho han fet per diferents vies. L’Ingrid (25 anys) ve del grau superior d’audiovisua­ls. En Gerard (20), alumne amb necessitat­s especials (reservades 2 places per aula), ve de batxillera­t. L’Elena (17) ha cursat un programa de formació i inserció (PFI), ja que no es va graduar en ESO. La seva nota ha estat excel·lent, de 9 (necessitav­a més de 7). La Laia (23), amb ensenyamen­ts artístics. Treballa en projectes de decorats per a televisió espanyola, però vol guanyar estabilita­t i la branca de sanitat li agrada. I la Giovanna (24) amb un 7 en ESO. Ha cuidat sempre la seva àvia i la seva mare, i ara, que està atesa en una institució, pensa que podrà fer allò que sempre ha desitjat: estudiar en sanitat. “Tinc moltes ganes de començar”.

Aquests són testimonis alegres del dia d’ahir, però també n’hi va haver compungits. L’Aroa (17), va abandonar Comerç i Màrqueting al gener (la taxa mitjana d’abandoname­nt dels CFGM és d’un 40%). No li “agradava” i era a la tarda. “Aquests mesos han estat del pitjor, em vaig apuntar a un curs de cambrera per la privada i no vaig aprendre res”. Voldria estudiar Integració social (CFGS). Per arribar-hi ha de matricular­se en determinat­s cursos, com el d’Auxiliar d’Infermeria o Educació Infantil. S’ha preinscrit en quatre centres públics i en un de privat, per si de cas, perquè la seva nota és de 5,12 (i el tall és en 6,78).

El dia 17 se sabran les adjudicaci­ons de la convocatòr­ia extraorPer­ò dinària de 4.500 places de la Generalita­t. I després, s’aniran gestionant les vacants, que sol havern’hi, segons la directora del Bonanova, Montse Blanes. El ball continuarà tot el mes.

En aquest centre s’hi han obert aquest curs dos grups de tarda. Les preinscrip­cions, presencial­s, van originar llargues cues. “La gent va pensar que anava per número i van arribar a les 5 del matí”. Però anava per nota. S’hi han apuntat 272 persones per a aquestes 60. Quedaran fora els més vulnerable­s.

La Diver és mare de dos fills, tots dos atrapats a la teranyina burocràtic­a. El petit, amb 16 anys i un 7,98 d’ESO, hauria entrat en Microinfor­màtica i Xarxes, l’altre grau més demandat aquest any. un error informàtic li va esborrar la nota a l’expedient. El Consorci d’Educació li va aconsellar que anés a la convocatòr­ia extraordin­ària. “Quan vaig tenir les llistes la setmana passada, vam ser de peregrinac­ió, amb un paquet de fotocòpies de la documentac­ió”, explica la Diver. Ara, per saber com queda la nota, tots dos tornen a integrar-se a la marabunta de pares i alumnes a la recerca de centre.

La filla gran de la Diver, la Dimi, (19 anys) ha fet el primer pagament per cursar un grau superior en línia. “Al centre, amb seu a Madrid, em van preguntar: ‘Què passa a Catalunya que no paren de venir?’”. La Dimi té el tan desitjat grau mitjà d’Auxiliar d’Infermeria. Vol ser llevadora. Per això ha

A l’institut Bonanova s’hi han apuntat 272 persones per a 60 places d’Auxiliar d’Infermeria

d’anar a la universita­t. Així que necessita passar per un grau superior. “Però no té plaça presencial en cap centre de Barcelona, ni pública ni privada, amb un 7,94 de nota”. Va anar a l’en línia pública (IOC) i tampoc. És al número 48 de la llista d’espera del Bonanova.

El problema del grau mitjà és la falta de recorregut de després. Només un 20% de places del superior estan reservades a alumnes de grau mitjà (la resta ve de batxillera­t i d’altres titulacion­s, com les università­ries). Així doncs, els que volen donar continuïta­t als seus estudis es troben un estret túnel. Aquest és el destí, si no es canvia, dels que aquest any celebren haver entrat al grau mitjà.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Alumnes nous de grau mitjà entrant ahir al centre públic Institut Bonanova
MANÉ ESPINOSA Alumnes nous de grau mitjà entrant ahir al centre públic Institut Bonanova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain