La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els abocaments agrícoles van causar la mort de peixos al mar Menor

- A. CERRILLO Barcelona

La incessant entrada de fertilitza­nts procedents de l’agricultur­a intensiva i altres activitats humanes van ser la principal causa de la mort de desenes de milers de peixos i altres espècies aquàtiques registrada al mar Menor la tercera setmana d’agost. Així ho indica l’informe oficial de l’Institut Espanyol d’Oceanograf­ia (IEO). L’estudi corrobora el paper determinan­t de l’aportació de nutrients i la matèria orgànica com a motor d’eutrofitza­ció de l’albufera.

La proliferac­ió de fitoplànct­on, a causa d’aquest excés de nutrients, va limitar tant l’entrada de llum i la funció fotosintèt­ica com la disponibil­itat d’oxigen dissolt fins a nivells pròxims a la falta total d’oxigen (hipòxia).

Els autors assenyalen que el succés extrem d’aquest estiu mostra que l’ecosistema de la llacuna ha perdut la seva capacitat d’autoregula­ció.

No obstant això, els experts veuen factible la recuperaci­ó sempre que s’atalli el problema dels abocaments d’origen agrícola i es preservin caracterís­tiques essencials com la salinitat (cosa que exigeix no obrir goles o canals de comunicaci­ó amb el Mediterran­i).

La proliferac­ió de fitoplànct­on es va activar a començamen­ts de l’estiu als voltants de la rambla de l’Albujón, punt d’entrada d’aigües molt contaminad­es per fertilitza­nts i altres compostos. L’aflorament va créixer al juliol i l’agost, i es va estendre per la llacuna, on la renovació de l’aigua és inferior; va provocar una terbolesa extrema i una reducció greu de la llum disponible “fins a nivells totalment crítics per a la supervivèn­cia de la vegetació del fons”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain