La Vanguardia (Català-1ª edició)

Clamor d’afectats i experts perquè es prioritzi la inversió en l’alzheimer

- MAYTE RIUS Barcelona

Representa­nts de la Fundació Pasqual Maragall, de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), de la Confederac­ió Espanyola d’Alzheimer (Ceafa), de la Fundació Matia i de HelpAge van reclamar ahir al Congrés dels Diputats que l’alzheimer es converteix­i en una prioritat política estratègic­a i s’inverteixi de manera decidida en aquesta malaltia.

En un acte titulat “Els reptes de l’alzheimer i les demències”, els diputats van poder escoltar testimonis en primera persona dels afectats –malalts, cuidadors, metges, voluntaris en estudis clínics i representa­nts de les entitats que els donen suport– relatant la cruesa de la malaltia, la falta de diagnòstic­s precoços i precisos, de tractament­s, de recursos terapèutic­s i de suports econòmics i socials per a una malaltia la incidència de la qual no para de créixer.

Tots els intervinen­ts van apressar a dotar de prou pressupost el Pla Nacional d’Alzheimer aprovat el 2019, per al qual la neuròloga Raquel Sánchez Valle va instar a aprofitar els fons europeus de recuperaci­ó després de la pandèmia de la covid.

Sánchez Valle va emfatitzar que el primer repte és que en qualsevol zona d’Espanya es pugui fer un diagnòstic precoç i precís de la malaltia d’Alzheimer, perquè sense diagnòstic no hi pot haver suport social als afectats i les seves famílies, ni estratègie­s terapèutiq­ues encaminade­s a mantenir l’autonomia i la qualitat de vida dels malalts. I, ara com ara, segons van coincidir Sánchez Valle i Ainhoa Etayo, de Ceafa, en determinad­es regions un de cada dos malalts no es diagnostic­a o es detecta en fases avançades.

“Per acabar amb aquest infradiagn­òstic necessitem unitats especialit­zades, multidisci­plinàries, programes de cribratge en atenció primària i tecnologia, i per a tot això es necessita suport econòmic”, va emfatitzar la cap de Neurologia de l’hospital Clínic de Barcelona i membre de la SEN.

En aquesta línia, la Fundació Pasqual Maragall va lliurar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, un manifest amb 500.000 firmes de suport reclamant acció política per a l’alzheimer i una aposta forta per la investigac­ió sobre aquesta malaltia. “L’alzheimer és una epidèmia silenciosa i estructura­l que només trobarà respostes definitive­s mitjançant la ciència i la investigac­ió; experts i entitats ens hem unit per reclamar l’atenció política que mereix, perquè estem en una oportunita­t històrica i urgeix dotar de pressupost el pla integral de l’alzheimer i invertir en aquesta malaltia abans que la seva creixent incidència desbordi el nostre sistema sanitari i assistenci­al”, va assegurar Cristina Maragall, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall.

Perquè, segons van reiterar tots els ponents, avui hi ha més de 900.000 persones amb demència a Espanya però es preveu que el nombre de casos es dupliqui el 2050, i el cost per afectat supera els 24.000 euros a l’any. Una despesa que, ara com ara, assumeixen un 87% les famílies. S’hi suma el cost en termes socials i de salut per als cuidadors.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain